Осем навика, които пречат на вашата кариера

7263
Осем навика, които пречат на вашата кариера

Чудите се защо перспективите пред вас са свити, не получавате повишение на заплатата, но не можете да си намерите нова работа, изкачването ви по професионалната стълбица е спряло. Разбира се- ако обвините икономическата ситуация, ще сте прави. Но не съвсем: психолозите винаги ни съветват да търсим причините за проблемите си първо в себе си. Нека видим осем навика, които блокират професионалното развитие и успех:

1. Не „рекламирате“ собствения си труд.

Вашата работа може да е прекрасна, а талантите ви – безброй, но но никой няма да научи за това, ако не успеете да представите достиженията си пред шефовете и колегите си. Не става дума за това да представяте най-елементарното си усилие като невероятно достижение, но и не очаквайте шефът ви от самосебе си да разбере колко безсънни нощи сте прекарали над важен проект.

2. Вашето поведение е защитно.

Вие заемате отбранителна позиция всеки път, когато чуете критика или получите негативна оценка за вашата работа. Поемете дъх и бройте до сто. Много хора не желаят да работят с човек, който бе може да понесе критика по свой адрес, а вие ще пропуснете възможността да получите съвети, които могат да подобрят вашата работа и да разширят перспективите.

3. Постъпвате необмислено.

Ако напускате работното си място или видимо показвате раздразнението си след всяка неприятна реплика от страна на колегите и началника си, ако категорично отказвате всяка работа, която излиза от привичния кръг на задълженията ви, то смятайте, че тази необмисленост означава край на кариерното ви развитие. Не е необходимо да сте вечният доброволец, но е важно да се държите спокойно и да обмисляте внимателно решенията си в работата. Те пряко влияят на вашата професионална репутация и жизнен станадарт.

4. Страхувате се.

Нерешителността и боязливостта най-често се отразяват негативно на вашата кариера. Ако се страхувате да разговаряте за повишение на заплатата, шансът сами да ви предложат е минимален. Ако не смеете да предприемете нищо сами, най-вероятно ще прекарате целия си живот, тъпчейки на място. Помислете от какъв „катастрофален“ край се опасявате, когато отказвате да отстоявате себе си. Много вероятно е да се окаже, че нищо фатално не ви заплашва

5. Вие сте вечният песимист.

Вие не сте съгласни с вътрешните правила на фирмата си, началникът ви е кретен, колегите- под нивото ви, а всички нови предложения са тъпи. Вероятно атмосферата, която създавате около себе си, не радва особено колегите ви. Избягвайте сарказма и черния хумор, не обявявайте всяко ново предложение за предварително обречено и не злорадствайте, ако то наистина се провали: доста преди да сте реализирали гениалните си реформаторски идеи, ще си заслужите репутация на лош и неприятен човек.

6. Мамите.

Ако ви уличат в лъжа, сами знаете, че ще загубите доверие дори да не ви уволнят. Но осъзнавате ли, че дори през следващите три години да сте пределно честни и искрени, няма да възстановите репутацията си?

7.Вие не сте организиран.

Лошата организация в работата, закъсненията, забавянията на проекти, постоянният хаос, който цари около вас, ще ви създаде репутация на човек, на който не може да се разчита. Бъдете точни, спазвайте сроковете и изпълнявайте нещата, с които сте се ангажирали, ако имате амбиции да се реализирате точно в тази професионална сфера.

8. Не приемате новите технологии.

Вие сте убеден, че можете прекрасно да вършите работата си, а новите технологии и методи са просто мода, която ще отмине, и всичко ще е по старому. Не се заблуждавайте- вашето съпротивление на нововъведенията ще доведе само до това да се окажете на опашката на чакащите повишение.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg