Осемте неща, които провалят инвеститорите

2522
Осемте неща, които провалят инвеститорите

Много умни и успели хора правят някои критични грешки, когато става дума за фондовата борса. Тези грешки оказват значително влияние върху шансовете им за добро, дългосрочно представяне на пазара, коментира Джон Рийс пред msn.com.

Тези грешки обаче, могат да бъдат избегнати като първата стъпка е да вникнем в същността им. Тогава вече можем да направим подобрения върху стратегията си за инвестиране, за да се постави преграда пред често срещаните инвеститорски злополуки.

1. Гоненето на доходност

Инвеститорите преследват горещи, доходни акции, фондове и стратегии, за да открият че често влизат на върха, когато ръста вече е бил акумулиран.

Ако видите акция или стратегия, която е осигурила големи печалби, опитайте се да разберете кое е довeло до това и дали това е единичен случай, или чиста случайност. Трябва да си зададете въпросите дали е мениджмънта, стратегията или системата уникална и ще продължи да дава подобни резултати?

2. Прогнозиране на краткосрочните движения на цената (когато не може да уцелите 75%)

Опитвайки се да определите краткосрочните движения на пазара, и влизате и излизате от позиции, е почти невъзможна игра. Нужно е да бъдете точни около 75% от случаите, за да постигнете по-добър резултат от някой, просто е стоял на пазара.

Запомнете, да излезете от пазара е само половината от битката – също трябва да знаете кога да влезете обратно. Най-големите печалби на борсите идват в доста малко на брой дни, и ако точно тогава стоите настрана ще имате доста да наваксвате.

3. Емоционално инвестиране

Нашите емоции и настроения могат да бъдат най-големия ни враг, особено когато става дума за инвестиции. Уорън Бъфет казва - „Инвестирането не е е игра в която човек със 160 IQ бие друг със 130....Това което е нужно е смислена интелектуална рамка за вземане на решения и способността да предпазим тази рамка от емоциите.

Ако можете да разработите твърди правила за вашата инвестиционна стратегия, и да останете верни на тези правила, може да преодолеете психологичните трудности, които пречат на доброто представяне в дългосрочен план.

4. Неприемането на факта, че акциите са рискови (в краткосрочен план)


Питър Линч веднъж казва – Ако имате една или две години, тогава инвестирането на пазара е като влизането в казино и слагането на парите на черно или червено.

Причината поради която акциите предлагат отлични дългосрочни резултати, е че са рискови и имат потенциала за загуба – особено в краткосрочен план. Винаги ще има волатилност и вашите загуби никога няма да са постоянни, докато не ги направите постоянни. При по-дългосрочен хоризонт на инвестиране има по-малък шанс за потенциална загуба.

5. Да се уплашите от пазара

Поради факта, че акциите са рискови в краткосрочен план, важно е да сте подходящо диверсифицирани – не само портфейла от ценни книжа, но и разпределението на активите.

Притежавате ли различни класове активи – облигации, недвижима собственост, дори и кеш? Диверсификацията ще ви помогне за преживяването на трудни времена за фондовите пазари, когато акциите показват значителна волатилност.

Както Питър Линч казва, най-лошото за дългосрочен инвеститор е да се уплаши от пазара, и имайки диверсифициран портфейл ще му помогне да остане верен на стратегията си, когато борсите падат.

6. Да се тревожим за дневните движения

В интервю Джон Богъл, един от основателите на Vanguard, казва че поглежда как се представя портфейла му веднъж годишно.

Ако сте този тип, който проверява цените няколко пъти на ден, ще бъдете изкушен да действате при случайни, краткотрайни трендове. Това може да доведе до значитeлно влошаване на доходността ви.

7. Да изгубите търпение или дисциплина


Като инвеститор трябва да осъзнаете, че дори най-добрите стратегии могат да минат през трудни периоди на лоши резултати.

Както Джейм О'Шонеси казва „Откриването на добри инвестиционни възможности изисква способност за постоянство, търпеливост, и подчинение на стратегия, дори когато показва лоши резултати... Дисциплинирано прилагане на активна стратегия е ключът към добро представяне“.

8. Да не вярвате на стратегията и акциите си


Ако не вярвате в акция, в която сте инвестирали, или стратегията която използвате, най-вероятно няма да постигнете добри дългосрочни резултати.

Всяка добра компания, фонд или стратегия ще има трудни периоди. Ако не вярвате в това което инвестирате, най-вероятно ще напуснете в трудни времена.

Успешното търгуване на пазара е трудно – но не винаги по причините, които предполагате.

Докато много хора вярват че е нужно да бъдете невероятен финансов ум, или да сте разработили сложна стратегия, реалността е че не е нужно да сте учен за да биете пазара. Често срещаните клопки в които падат инвеститорите са, че позволяват на емоциите и краткосрочните тревоги да диктуват техните решения.

Питър Линч казва - стомахът е ключов орган когато става дума за инвестиции, не ума.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg