Още една причина за очакван спад в акциите на дадена компания

1472
Още една причина за очакван спад в акциите на дадена компания

Ако сте инвеститор и търгувате на фондовата борса по-продължително време, най-вероятно сте били свидетели на най-различни причини за поевтиняването на акциите на дадена компания. Лоши тримесечни резултати, занижаване на оценката от анализатори, повишение на лихвите, продажби на късо (последното не важи за родната борса, поради липсата все още на такива), както и редица други.

Ето една причина обаче, която на много хора едва ли ще им дойде наум - изпълнителния директор на компанията си купува палат, в който инвестира много средства.

Изследване на професор Дейвид Йермак, публикувано наскоро във финансовите медии сочи, че бъдещото представяне на компаниите се влошава, когато изпълнителните им директори направят значителна по размер луксозна покупка.

Всъщност подобен резултат е по-скоро следствие, а не причина за влошаването на резултатите на дадена компания.

Историята показва, че в основата на успеха на големи компании, като например Microsoft и Dell , стоят мениджърските качества и лидерски умения на амбициозните им изпълнителни директори.

Прибягването до значителни по размери луксозни покупки е в известна степен симпом за умора или желание на лидерите на компаниите постепенно да започнат да се оттеглят от активното управление на често сформираните от тях компании.

В същото време лидерската позиция на изпълнителния директор на дадена компания до голяма степен предопределя спокойствието на инвеститорите, както и много често въздейства пряко върху бизнеса на дадена компания.

Така например, акциите на компании като Dell и Microsoft, донесли на инвеститорите в ранния стадий на развитието им "несметни богатсва", зациклиха на едно място след оповестените решения на основателите им - Майкъл Дел и Бил Гейтс да се оттеглят от бизнеса.

Бившият най-богат човек в света, обяви плановете си да се оттегли от текущите си задължения в борда на директорите на Microsoft и да се отдаде изцяло на своята фондация заедно със съпругата си.

Това едва ли е лошо за Бил Гейтс, съпругата му, фондацията, както и всички хора по света на които тя ще помогне, но в никакъв случай не е добре за акционерите на компанията, които винаги са отъждествявали нейното име с това на Гейтс.

Случайно или не, Бил Гейтс, чието богатство е изключително силно обвързано с цената на акциите на компанията му, а не на фондацията му, и който бе в продължение на над десетилетие на водещата позиция сред най-богатите хора по света изпадна на втора позиция изместен от никому неизвестния до скоро мексикански медиен магнат - Карлос Слим.

Този факт обаче, не изглежда никак случаен на фона на това, че Слим активно управлява бизнеса си, който расте и увеличава богатството му, докато това на изтеглилия се от управлението Гейтс не нараства, поради застоя при книжата на Microsoft.

Специалистите твърдят, че обвързаността на добрия изпълнителен директор, който е и лидер, с представянето на книжата на дадена компания, е още по-силна при малките компании добре позиционирани на даден сегмент.
Наличието на такава личност е наложително за достигане на краен успех за компанията, тоест преведено в "печалби за инвеститорите”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg