Още начини да хвърляте пари на вятъра?

2676
Още начини да хвърляте пари на вятъра?

Хвърлянето на пари на вятъра не е задължително свързано само с лоши инвестиционни решения, но и вашето ежедневие. Разумното потребление е критично за това да не правите излишни разходи, чиято алтернативна цена може да е поддържане на по-добър стандарт на живот, или подсигуряването на старините ви.

Ето някои нерационални разходи, които са свързани с по-голямо разходване на средства от ползите, които биха могли да се очакват от тях.

1. Инвестирате във взаимни, или хеджфондове

Практиката сочи, че този род инвестиции са с една значителна цена, която освен, че яде голяма част от инвестицията ви под формата на високи такси и комисиони, често е с несигурен резултат. Оказва се, че в един по-дългосрочен план, инвестиционните схеми рядко носят по-добри резултати от тези на пазара, измерени с представянето на индексите.

Разходите за това да си откриете сметка и да се позиционирате пазарно (чрез закупуване на индекси, които освен всичко ви диверсифицират широко) са минимални в сравнение с таксите, които ще ви удържат подобен род инвестиционни схеми.

2. Игнорирате кредитния си рейтинг

Това да не си плащате минималните месечни вноски по кредитните си карти или да обслужвате потребителски кредити, може да ви се струва добър източник на временни средства, но цената може да е твърде висока. Това води до неприятното последствие да влезете в кредитния регистър на лошите платци, което автоматично може да ви отреже пътя към бъдещо кредитиране на по-ниска цена. Особено с пълна сила важи това, ако смятате да теглите по-значителен и евтин кредит за закупуване на имот, автомобил, или да рефинансирате скъпите си налични потребителски кредити.

От друга страна при нужда от финансиране това ще ви тласне към по-нетрадиционни източници, които може и да са в пъти по-скъпи.

3. Не рефинансирате скъпи кредити

Ако имате кредити с високи лихви (по кредитни карти и потребителски такива), то е добре да помислите да ги рефинансирате срещу такива с по-ниска цена. Това е значително по-лесно и евтино към днешна дата (в сравнение с преди година, две) – предвид на развързване на кесията от страна на банките и новите изгодни предложения за нови клиенти, които много банки предлагат.

4. Плащате твърде много за застраховка на автомобила си

Застраховката на автомобила ви трябва да е съобразена с размера на остатъчната му стойност. Това да го застраховате за значително повече, отколкото струва, ще е свързано с по-големи застрахователни премии от тези, които вашето возило заслужава реално.

5. Купувате маркови продукти

Потребителите често се изкушават да купуват маркови продукти. Практиката сочи, че цените на подобен род продукти могат да достигат в пъти повече в сравнение на продукти заместители с добро качество от не особено популярни марки. Често марките, на които сте фенове, имат подмарки, за чието промотиране харчат по-малко пари и което ги прави не лош избор на относително по-ниска цена. Този феномен с пълна сила се открива при автомобилите или при производителите на дрехи и съвременни технологични „играчки“.

6. Купувате твърде много животозастраховане

Застраховката живот е необходима на тази категория хора, от чиито доход зависи цялото семейство. Дори и в такива случаи обаче, е добре да се купува застрахователен продукт до размера на дохода, който ще е необходим да се замести в случай на настъпване на трагично събитие. Вместо да купувате застраховка живот със спестовни елементи (която е значително по-скъпа), може би е по-добре да помислите за условна застраховка, както и за по-добри схеми за инвестиции, ако имате възможност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Akech
# 0
13:05 | 11 May 2012
Whoever edits and publishes these artilecs really knows what they're doing.
Финансово грамотен
# 1
22:03 | 17 March 2012
Половината изброени точки са пълни глупости. Всъщност е много лесно да се превеждат чужди статии, така че какво ли се учудвам .. Дано хората не се връзват на подобни статии, а да мислят сами.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg