Основната грешка в инвестирането

4495
Основната грешка в инвестирането

С оглед на понижаващите се лихви по депозитите и случилото се с КТБ, много индивидуални инвеститори ще обърнат очи към фондовия ни пазар.

Най-вероятно значителна част от тях осъзнават, че не са достатъчно подготвени и с право ще потърсят професионалисти, които да се погрижат за техните спестявания.

Каква е тенденцията на световните пазари, които се отличават с далеч по-сериозна история в сферата на инвестициите? 


Данните сочат, че инвеститорите пренасочват средствата си от активно към пасивно управлявани (най-често индексни) фондове.

Виж още: Защо да изберем индексен фонд?

През 2006 г. основната част на доверените от инвеститорите средства са били към активно управляваните фондове и само малка част е била насочена в индексни фондове.

Към днешна дата нещата стоят съвсем по различен начин. Около 68% от инвеститорите във фондове са насочили своите средства в пасивни фондове през последните 12 месеца.

А защо тенденциите са се променили?

Отговорът е прост. Пасивните фондове се отличават с много по-добри резултати в един по-дългосрочен план, както и далеч по-ниски такси и комисиони.

Активните фондове залагат на някои ключови моменти в инвеститорската психология като: не ме задоволява средния за пазара доход; аз и моят брокер можем да бием пазара; инвестирам само в компании, които познавам; мога да бия пазара, използвайки дивидентни акции и др. Това са схващания, за които с времето е доказано, че не са правилни.

Всички те се изключват от индексните фондове.

Изследвания, направени през последните две години, стигат до много интересни изводи и до голяма степен обясняват пренасочването на инвеститорите от активните към пасивните фондове.

На база изследване в доходността на 516 фонда във Великобритания за периода между 1998 и 2008 година, едва 1% от портфолио мениджърите са успели да бият пазара (или основния борсов бенчмарк) след приспадане на таксите и комисионите.

Инвеститорите, които смятат, че могат да уцелят и да насочат своите средства към този 1% от фондове, трябва да имат следното предвид. Според изследвания на Пенсионния институт във Великобритания, необходими са 22 години история, за да може представянето на един фонд да се определи като следствие от уменията на портфолио-мениджъра, отколкото на чистия късмет.

Въпросът, който родните инвеститори е логично да си зададат, е „Има ли фондове с подобна история у нас“.

У нас индексът на сините чипове SOFIX е измерител на това дали инвестиционните фондове са си свършили добре работата или не. И докато липсва достатъчно дълга статистика за представянето на фондовете, съпоставена с доходността на индекса, можем да погледнем каква е ситуацията от началото на годината.

У нас 10 високорискови (инвестиращи предимно в акции) от 97-те фонда, за които има данни за доходността (от членовете на БАУД), са се представяли по-добре от индексния фонд, базиран на SOFIX от началото на годината до вчера.

И макар процентът да изглежда относително висок, инвеститорите трябва да имат предвид, че това до голяма степен се предопределя от това, че пазарът е в консолидация от началото на годината след силното му повишение през последните две години.

Традиционно активните фондове се представят относително по-добре в периоди на корекции и консолидация на пазарите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg