Основните финансови грешки на потребителите

1060
Основните финансови грешки на потребителите

Когато става въпрос за харчене на пари западните държави се характеризират като потребителски нации. Тенденциите през последните години сочат все по-високи нива на задлъжнялост, едновременно с намаляване на спестовността.

До скоро българинът се отличаваше със своята спестовност и ниско потребление, но западните навици все по-масово навлизат и у нас. Животът на кредит (около 37% ръст на кредитите на домакинствата за 2006 г.), изразходването на цялото възнаграждение, без да се заделят пари за черни дни, притежанието на няколко кредитни карти вече не е чуждо за българина.

Докато икономистите пропагандират потребителските разходи като начин за поддържане и ръст на икономиката, то в личен план повишаването на задлъжнялостта определено е причина за тревога. Въпреки че статистиката ни показва, че прекомерното потребление е нормално, то определено не е мъдро, понякога дори е рисковано. По тази причина тук ще ви представим няколко финансови грешки които лесно може да избегнете:

1. Прекомерното лекомислено харчене - може да не ви изглеждат големи дребните разходи за кафе, скъпи цигари, честото излизане вечер, ходенето на кино, но помнете, че всичко това се натрупва. Общо 50 лв. на седмица за хранене навън ви струва 2 600 на година.

2. Безкрайни плащания - задайте си въпроса наистина ли се нуждаете от всички тези предмети и услуги, за които плащате всеки месец, година след година. Няколкото мобилни телефона, кабелна телевизия, платените канали, интернет и т. н. ви карат да плащате до края на живота си, като в крайна сметка нищо не притежавате.

3. Кредитните карти - животът на кредит стана нещо нормално, като все повече хора са готови да плащат двуцифрени лихви върху разходите за бензин, покупки, сметки. Допълнителните плащания на такси и комисионни, както и наказателни лихви за закъснения, правят всичко това още по-скъпо.

4. Нови коли - все повече коли се продават всяка година, въпреки че малко са тези, които могат да ги платят наведнъж. Като заема пари, за да купи превозно средство, потребителят плаща лихва на бързо обезценяващ се актив, което увеличава разликата между стойността на колата и цената, платена за нея. Някои хора дори сменят колите си всеки 2-3 години, за да карат по-нов модел.

5. Да купиш кола от каквато нямаш нужда - Наистина ли се нуждае потребителят от мощна кола или пък рядко срещана спортна такава? Такива автомобили са скъпи за поддръжка, имат висок разход на гориво, както и по-висока застраховка. Ако се нуждаете от кола и вземате заем, за да я купите, може би е по-добре да потърсите икономична и по-евтина за поддръжка.

6. Покупката на твърде голямо жилище - ако нямате голямо семейство, покупката на голям апартамент или къща, води до плащането на повече отколкото има смисъл. Данъците, поддръжката, сметките на голямо жилище в дългосрочен план допълнително натоварват значително бюджета.

7. Вземането на кредит срещу ипотека - рефинансирането и тегленето на кредит срещу ипотека на практика прехвърля собствеността на банката. Едва ли искате да правите плащания по един жилищен кредит до пенсионирането си.

Крайният резултат от всичкото това харчене ви поставя в несигурно положение, при което се нуждаете от всеки заработен лев. Не е проблемът, че не правите достатъчно пари, а че се харчи повече отколкото се изкарва.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg