Основните грешки на инвеститорите

3969
Основните грешки на инвеститорите

Всеки знае, че изкарването на пари от финансовите пазари изисква сериозни знания, обучение и опит, както всеки друг вид бизнес. Ако имате времето, желанието и правилната психологическа нагласа, то вие имате реален шанс да станете член на така нареченото общество на „успешните трейдъри и инвеститори".

Ето какви грешки допускат над 90% от трейдърите и инвеститорите, когато търгуват на международните финансови пазари:

1. Липса на метод (стратегия) на търговия/инвестиране


Мнозинството инвеститори и спекуланти не разполагат с ясно дефиниран метод, чрез който да участват на финансовите пазари, т.е нямат ясни критерии, които да задействат така наречените сигнали за покупка или продажба на финансови инструменти.

Какво значи методът ви на търговия да е ясно дефиниран?

Ако някой ви попита как точно вземате инвестиционни решения, то отговорът, който ще му дадете сега и след 1 година, едва ли ще бъде един и същ. Разбира се, това не означава, че методът ви не може да бъде подобряван и променян. Дори напротив, това е желателно в условията на тези високо динамични пазари. Важно е обаче „ядрото" на вашия метод да остане едно и също, независимо колко и как го подобрявате.

Най-известните методи са свързани с използването на фундаментален, технически и вълнови анализ, като при всеки от тези методи има множество разновидности.

Колкото по-ясно и обективно дефиниран е методът ви на търговия/инвестиране, толкова по-лесно ще ви е да взимате успешни инвестиционни решения.

2. Дисциплината да следвате неотлъчно метода си на търговия/инвестиране

Сред успешните инвеститори и спекуланти думата дисциплина вече звучи като клише. Без дисциплина вие фактически нямате метод на търговия.

Интересен факт е, че много от успешните трейдъри и инвеститори на финансовите пазари са бивши военни, научили истинското значение на тази дума. Ако смятате, че не можете да спазвате дисциплина, по-добре е да не търгувате.

3. Емоционален опит

Търгуването на финансовите пазари не е свързано със специфични умения. Финансовите пазари са емоционално предизвикателство и единственият начин, по който ще добиете този емоционален опит, е чрез реална търговия.

Едно от основните качества, което отличава дългогодишните участници на пазара от тъкмо стартиращите, е, че първите са привикнали към емоциите си и умеят да ги контролират успешно. Обменяйте опит с успешни инвеститори и спекуланти, наблюдавайте ги какво правят, и най-важното - какво не си позволяват да правят.

4. Настройте се психически, че загубите са неизменна част от играта

На мнозина инвеститори се е случвало и ще продължава да се случва да си кажат следното: „След като не съм закрил позицията си, това не е загуба". Самият факт, че изричат това, означава, че те не приемат загубата като част от играта. Това води до толериране на още по-голяма загуба и в крайна сметка фалит.

Колкото по-скоро приемете факта, че дори най-успешните инвеститори и спекуланти губят в 30-40% от своите сделки, толкова по-бързо ще осъзнаете огромните разлики в психологията на успешния инвеститор и на този, който постоянно губи.

Един от великите инвеститори и спекуланти на нашето време Джордж Сорос казва следното: „Не е важно дали печелиш или губиш, важно е колко голяма е печалбата и колко малка е загубата".

5. Настройте психиката си така, че големите печалби също да са част от играта

На пръв поглед тази грешка може да предизвика присмех в някои инвеститори и спекуланти. Замислете се обаче колко пъти затваряте печеливши позиции, които след това продължават да бъдат печеливши и затварянето им е се оказва голяма грешка.

Проблемът тук е, че психологически вие задавате на себе си определени нива на печалба и загуба, които ви удовлетворяват и когато дойде моментът на голямата печалба от дадена сделка, нямате смелостта и психическата нагласа да вземете максималното от нея.

Едно от най-важните правила, които спазва всеки успешен трейдър или инвеститор, е: „Затваряй губещите си позиции навреме, остави печелившите."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg