Отрицателните лихви и тяхното въздействие

2744
Отрицателните лихви и тяхното въздействие

Как ви се струва да давате пари назаем на някого и да му плащате за това? Звучи налудничаво, нали? Точно това се случва обаче в момента в някои индустриално развити страни по света, а феноменът се нарича „отрицателни лихви“.

Тоъ за първи път се прояви през миналата година, а днес се прилага от няколко водещи централни банки по света, сред които тези на еврозоната, Япония, Дания, Швеция и Швейцария.

Целта на отрицателните лихви е да се намали обема на депозитите, които търговските банки държат в централната институция и по този начин те да се подтикнат да кредитират. Така се очаква стимулиране на ръста на икономиката.

Какви ще са ефектите от отрицателните лихви при трайното им задържане все още е трудно да се прогнозира. Как отрицателните лихви ще се отразят на обикновените хора също е много трудно да се каже.

Един от най-значимите им ефекти обаче (особено при трайното им настаняване в еврозоната) е по отношение на намаляване на цената на кредитирането. При отрицателни лихви по депозитите се очаква конкуренцията между банките да кредитират да доведе след себе си по-нататъшно понижение на лихвите по кредитите (потребителски и ипотечни).

Икономистите пък прогнозират странни неща, които е възможно да се случат вследствие на ниските лихви. Например едно от тях е хората да харчат повече и да предплащат бъдещите си разходи, за да избягат от това да държат пари в банката.

Не е изключено да станем свидетели на предплащане на кабелна телевизия или наеми за година напред, прогнозират експерти.

Негативните лихви най-вероятно ще накарат хората да търсят алтернативни инвестиции за по-добра доходност. Инвестиране на фондовите пазари, покупка на имоти или земя е вероятно да са сред най-предпочитаните.

Трябва да се има предвид, че подобен род инвестиции крият в себе си далеч по-големи рискове и могат да донесат сериозни загуби, особено за по-неопитните инвеститори, в условията на силна очаквана волатилност на фондовите пазари.

Вижте още: Гответе са за ниска възвръщаемост в по-рискова среда

Възможно е още балонизиране в цените на много инвестиционни класове активи, както и ново възраждане на „пирамидални схеми и структури“ в среда, в която спестителите отчаяно ще търсят по-добра доходност.

Ниската цена на капитала, в условията на отрицателни лихви, е много възможно да подмами и бизнеса към не особено добре обмислени инвестиции, сливания и поглъщания.

Това може да е в основата на по-нататъшно нарастване на задлъжнялостта на бизнеса в световен аспект и формиране на предпоставки за нова дългова криза с началото на нормализирането на лихвите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Депозит = Загуба на Пари
# 0
10:02 | 22 February 2016
който си държи парите Неинвестирани ..ще Плаща за това !! началото на Публикацията е ясно...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...