Първи стъпки към финансовите пазари

2142
Първи стъпки към финансовите пазари

Всеки един от нас тепърва решил да навлиза в търговията било с ценни книжа, валута, стоки или други финансови инструменти, си е задавал въпроса - от къде да започне. В настоящата статия няма да ви дадем отговор как да правите пари, а ще се спрем на няколко основни точки в развитието на всеки кандидат-трейдър или инвеститор.

Разграничението, което лично аз правя на тези две категории, е на база до колко активно и с каква цел се извършва търговията. В този случай, трейдър би бил примерно всеки спекулант на валутния пазар, отварящ и затварящ позиции ежедневно. От друга страна, инвеститор е човек, купуващ акции днес, без намерението да ги продава нито утре, нито следващия месец, а вярва, че е придобил дял от бизнес с бъдеще и възможност за развитие.

В коя насока всеки един ще се развива е въпрос на личен избор, както и качества и начин на мислене. Пътят е различен, но в крайна сметка целта е една - реализирането на печалби.

Първото нещо, което трябва да направите, веднъж взели решение да се впуснете в това ново начинание, е да се образовате. За целта са налице редица възможности - статии и литература по въпроса не липсват, вече се предлагат и редица специализирани курсове, както и съществуват форуми, подобни на този в Profit.bg, полезни за желаещите да обменят знания, опит и мнения.

Трупайте познания за пазара, за факторите, влияещи на цените, какво е технически и фундаментален анализ и т. н. Разбира се, веднъж придобили основни знания, за предпочитане е фокусирането ви в една област, пазар или начин на търговия. Немислимо е човек да се стреми да знае всичко, да търгува всичко, като в крайна сметка вероятно резултатът би бил разочароващ.

Следващата стъпка, след като сте натрупали нужните познания и сте избрали определена стратегия и набор от инструменти за прогнозиране, е да тествате вашата система на база исторически данни за пазара. Това може да се осъществи чрез някои платформи за търговия, даващи възможност за т. н. "бактестване". Разбира се, миналите резултати не гарантират бъдещи такива (техническият анализ се основава точно на това обаче), но ви дават добра представа за резултатността на системата ви.

Също така, преди да хвърлите трудно спечелени пари на пазара, е препоръчително да отделите минимум 6 месеца за търговия на демо сметка, т. е. с виртуални средства. Онлайн брокерите предлагат такива възможности, като някои дори осигуряват награда за най-добре представилите се.

Не трябва да се заблуждаваме, че демо търговията е реален показател за бъдещите резултати в реалната такава. Когато парите вече са сложени на масата, идва ред и изпитанието на дисциплината и контрола на емоциите. Психологическата страна при търговията е един от най-важните аспекти за успех. Имайки система за търговия с изградени правила и спазването им, без да се поддаваме на емоциите, е достатъчно трудна задача за човешката природа. Има не малко материали и статии, покриващи тази сфера и биха били полезни за всеки един, търсещ успех на пазара.

След като сме изпитали знанията и уменията си на хартия, следващата стъпка е откриването на реална сметка за търговия. На всеки пазар има множество посредници, предлагащи услугите си, като всеки предлага различни условия, комисионни и екстри (допълнителни услуги, предимства на платформата за търговия и др.). Преди да направите вашия избор извършете нужното проучване, като в специализираните форуми могат да се намерят и коментари от потребители за съответния брокер.

Това е и последната стъпка до достигането ви до финансовите пазари, от тук нататък вече колко успешно ще е то, зависи единствено от вашите умения, постоянство и дисциплина. Екипът на Profit.bg ще продължи да ви представя материали, които биха били полезни за всеки един начинаещ, било то трейдър или инвеститор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg