Първото правило на инвеститора – не губи пари!

1853
Първото правило на инвеститора – не губи пари!

“Правило номер едно – никога не губете пари, правило номер две – никога не забравяйте да спазвате правило номер едно.” Това са думи на Уорън Бъфет.

А щом приоритет на самия Бъфет е никога да не губи пари, представете си какво означава загубата на средства за нормалните хора, пише за MSN.com финансовият експерт Вад Язвински.

Язвински формулира няколко основни правила за ограничаване на загубите, като се позовава на съветите, които Бъфет дава в годишните си обръщения към акционерите.

Първото нещо, което трябва да знаете, ако инвестирате във взаимни фондове, е, че единствено по време на мечи пазар можете да разберете кои фонд мениджъри имат истински талант и кои просто са имали късмет.

През 90-те години в САЩ почти всеки мениджър на фонд е можел да се похвали, че има усет да избира добри акции, защото 90-те години бяха пиков период за много компании. Голяма част от фондовете обаче изчезнаха по време на мечия пазар през 2001- 2002 година.

Затова, когато избирате фонд, трябва най-вече да гледате резултатите му по време на мечи пазар. Ако има големи загуби – бягайте от него.

Вад Язвински признава още, че въпреки че се придържа към правилата на Бъфет, поема повече рискове, отколкото се счита за оправдано. Това той обяснява с факта, че ние, обикновените хора, колкото и да се стараем да подражаваме на Бъфет, никога няма да успеем да прилагаме неговите стратегии със същия успех.
Ние просто нямаме ресурсите, с които разполага милиардерът, а и нашият времеви хоризонт е доста по-ограничен. На Бъфет също така няма да се случат неочакваните неприятности, които се случват на обикновените хора – някои са принудени да продават, за да покрият неочакван медицински разход, други - защото издръжката на деца студенти е излязла по-скъпа, отколкото са си мислели и т. н.

Въпреки че рискува, Язвински спазва няколко железни правила за ограничаване на загубите си:

1. Никога не инвестирайте прекалено много пари в един сектор, без значение колко подценен ви се струва той.

2. Не се притеснявайте да се обърнете на 180 градуса. Ако дадена емисия отбележи двуцифрен спад, трябва задължително да се отървете от нея. Ако сте политик, това да си сменяте мнението и един ден да правите едно, а на другия друго, не е добър ход, но за инвеститорите умението да се обръщат на 180 градуса е задължително качество.

3. Не купувайте цялата позиция веднага. Препоръчително е в началото да купите една трета от това, което сте си наумили, за да си оставите малко място за евентуална грешка.

4. Не инвестирайте повече от 15% в една емисия, независимо колко добра сделка ви се струва.

5. Не инвестирайте в разрез с това, което прави ФЕД. Дори и да сте убедени, че ФЕД греши, знайте, че в краткосрочен план те винаги ще бъдат победители.

6. Не се страхувайте да продавате на късо. Това е най-умният начин да намалите волатилността и да ограничите риска за вашия портфейл.

7. Не се притеснявайте, ако сте на различно мнение от всички останали. В това да следвате единствено собствения си инстинкт няма нищо лошо, но когато го правите, убедете се, че имате достатъчно резерви, за да се изправите на крака, ако все пак се окаже, че останалите са били прави.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg