Първото университетско състезание за финансови анализи у нас

1589
Първото университетско състезание за финансови анализи у нас

CFA Research Challenge е университетско състезание, което се провежда на глобално ниво под егидата на CFA Institute, професионална организация на сертифицираните финансови аналитици (Chartered Financial Analysts, CFA) с повече от 135 000 членове от цял свят.

CFA Research Challenge предлага на студенти с икономически профил възможността да приложат на практика своите познания за изготвянето на задълбочен финансов анализ на публична компания.

Състезанието също така изисква от студентите да изложат своите аргументи и да направят отборна презентация на своя анализ пред компетентно жури с цел демонстриране на презентационните си и ораторски умения.

Според Калин Методиев, CFA, председател на Управителния съвет на Българска CFA асоциация: “Състезанието за финансов анализ CFA Research Challenge предоставя на студентите изключителната възможност да се потопят в реална професионална атмосфера и да приложат знания и умения, които бъдещите им работодатели от капиталовия пазар ще изискват.”

Под егидата на Българска CFA асоциация, CFA Research Challenge се проведе за първи път в България през настоящата година, по време на което сили премериха следните девет отбора – Стопански факултет на Софийски университет с 2 отбора, Американски университет в България с 2 отбора, Стопанска Академия "Д.А. Ценов" – Свищов с 2 отбора, Висше училище по застраховане и финанси, Икономически университет – Варна и Свободен университет – Варна.  

За публична компания, предмет на финансовия анализ, беше избрана „Софарма” АД, предвид репутацията на дружеството на база неговата достъпна и прозрачна финансова информация.

Състезанието беше открито с разяснителна презентация в централата на „Софарма” АД от председателя Калин Методиев, CFA, и членовете на Управителния съвет на Българска CFA асоциация Александър Александров, CFA, и Венета Илиева, CFA. 

По време на ориентиращата сесия студентите получиха привилегията да се срещнат лично и да получат ценни професионални насоки от Огнян Донев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор, и Пелагия Вячева, директор за връзки с инвеститорите на „Софарма” АД.

В съответствие с глобалния регламент, местното състезание се състоя в два етапа, по време на които участващите студенти си сътрудничеха с изявени техни „колеги” от местния финансов сектор. Конкретно, отборите изготвиха на писмен финансов анализ на „Софарма” АД под вещите напътствията на компетентни ментори като Надя Неделчева, CFA („Карол”), Лъчезар Димов, CFA и Мария Бойчинова („Експат Капитал”), и Ивайло Пенев, CFA и Татяна Пунчева-Василева („Елана”). 

Представените анализи бяха оценени на база строго определени критерии и точкова система от екип от оценители, CFA чартърхолдъри от Българска народна банка в лицето на Даниела Минкова, Силвия Прокопиева и Атанас Иванов. 

Във втората фаза на състезанието студентските отбори представиха аудио-визуалните си презентации пред жури от професионалисти от финансовия сектор и членове на Българска CFA асоциация в състав Боян Икономов, CFA, член на управителния съвет и изпълнителен директор в „Токуда банк”, Татяна Петрова, CFA, старши консултант в „Ърнст енд Янг” и Пламен Павлов, финансов консултант.

След комплексна оценка представянето на всички отбори в двата тура на състезанието за победител беше определен Отбор №1 на Американски университет в България с членове Ива Габракова, Станчо Станчев и Елена Георгиева, и академичен съветник д-р Андрей Гюров. 

Българска CFA асоциация спонсорира националния победител за представянето на страната ни на финалите в Чикаго, САЩ през април, като нашите студенти ще се съревновават с академични отбори от университети от цял свят за определянето на регионален и глобален шампион.

По време на церемонията по награждаване студентите и техните академични съветници изразиха пред представителите на асоциацията своето удовлетворение от предоставената възможност и желанието си за ежегодно участие в бъдещите издания на състезанието. 

В заключителните си думи Калин Методиев оцени цялостното представяне на отборите като много високо и сподели, че според Българска CFA асоциация всички участници са победители с получения практически опит, взаимодействие в работна среда с утвърдени професионалисти от финансовия сектор и пряк достъп до водеща публична компания, търгувана на фондовата борса.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас