Пътят към богатството-да пестиш или да печелиш?

3576
Пътят към богатството-да пестиш или да печелиш?

Всички сме чували за „икономиката на кафето", популярна след авторите по темата за личните финанси. Кой не би потръпнал при мисълта, че дава една месечна заплата в годината за кофеиновия си навик?

Икономиката на кафето обаче е част от един по-голям дебат и той е горе-долу следният: трябва ли да се съсредоточим върху спестяване на малките разходи в сравнение с това да останем концентрирани върху голямата печалба, големият удар, който да ни позволи да станем богати?

Ето какво отговарят някои щатски блогъри, станали известни благодарение на статиите си за лични финанси:

The Simple Dollar: Не се доверявайте на първата си реакция

Трент Хам, създател на The Simple Dollar blog ( (и автор на книга със същото име), е хроникирал собствения си път от финансовия Армагедон (по думите му) до платежоспособността. Кой може да се състезава с човек, който пише в блога си, че носи едни и същи сандали от 2003 г. досега?

Позицията на Хам в дебата може да се определи като „центристка". Спестяването от малките неща е чудесен начин да потушите пожар, ако сте във финансова криза, но в дългосрочен план по-важно е повишаването на доходите", смята той.

По думите му във всеки момент ние правим избор и търпим ефекта от него: „Изключете светлините в мазето! Това е избор. Мога да спестя 50 цента точно сега. Мога вместо това да направя едно добро представяне на работа, но няма да спечеля веднага повече пари ".

"Много хора мислят, някои неща са незаменими и дори не си представят, че могат да се отърват от тях. Най-добрият пример е вашата кола. Вие не можете да си представите, че я нямате. Но не можете ли да ползвате обществен транспорт?", смята той "Трябва да разгледаме всичко и попитаме наистина ли е недосегаемо".

"Не се доверявайте на вашата първа реакция", съветва той.

Get Rich Slowly: Харчете съзнателно

Друг герой на пестеливостта е Ди Джей Рот, създател на блога Get Rich Slowly. Подобно на Хам, той посочи непосредствеността на спестяванията , които рязането на „екстри" може да ви донесе. Рот също призна, че спестяването има своите граници: „Хората могат да орежат разходите си само в определена степен".

"Има един момент, в който не може да режете повече", каза той. "Тогава трябва да увеличите доходите си".

Личната финансова формула на Рот комбинира спестяване и печелене на повече (чрез писане), което му помогна да се измъкне от 35 000 долара дългове за пет години. Той казва, че причината да затъне толкова била, че не е знаел кое е важно за него. „Просто купувах това, което мислех, че мога да купя".

Личната формула на Рот изисква да започнете с малки спестявания, колкото да тренирате силата си, и после да преминете към големите.

Рамит Сети: Не може да скромничите по пътя към богатството

Рамит Сами е направил малка империя от бестселъра си I Will Teach You How To Be Rich. Неговата лична финансова кампания не е започнала с планина от дългове, а по-скоро със силен стремеж да се правят пари. Сега той учи другите как да направят това.

"Забавлявам се като чета глупавите лате- съвети , защото те изискват невероятна сила на волята и произвеждат твърде малки резултати", каза Сети. Един от големите проблеми на това да спестите 2 лева от кафе днес е, че ще ги похарчите за нещо друго утре.

Той сравнява пестенето с твърде строга диета, която можете да издържите седмица- две, а след това следва йо-йо ефект."Това може да има смисъл да държите разходите си под контрол, но не можете да станете по- богати по пътя на пестеливостта".

Единственият начин да постигнете финансовите си цели е като просто печелите пари. "Това е голямо предизвикателство, но удовлетворението е огромно", заявява Сети. А той вижда три начина да постигнете това- да преговаряте за доходите си, да изберете правилната банка и да инвестирате.

„Не чакайте някакъв митичен ден, в който ще се събудите богат", съветва той.

И така - как ще се отрази тази икономика на вашето кафе? Ще продължите в същия дух, или може би ще минете на чай, или просто ще си направите кафе в къщи?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Fahed
# 0
04:03 | 29 March 2012
There is a ciritcal shortage of informative articles like this.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg