Пазарните барометри, индикиращи световна икономическа рецесия

3067
Пазарните барометри, индикиращи световна икономическа рецесия

Неприятно ми е да изрека "Нали ви казах", но...

През 2015 г. в доста на брой статии, публикувани в българските финансови медии, предупредихме, че 2016 г. ще бъде пикът на икономическата криза, започнала през 2007 година.

Сега ще ви кажа нещо друго, така че четете внимателно. Следете три барометъра, които са от решаващо значение точно сега и дават ясна картина на икономиката в близко бъдеще. И тя изобщо не е розова.

Една глобална рецесия е неизбежна - сигналите са доста очевидни.

Ние вече видяхме това в страни като Гърция, Италия, Португалия, Русия, Бразилия, Китай и така нататък. Следват САЩ и целия Европейски съюз.

Барометър № 1 за рецесия: Производствения сектор

Промишленото производство в САЩ показва негативни данни в 10 от последните 12 месеца. През последните 6 месеца индустриалното производство спадна с 3%.

Производственият индекс, изчислен въз основа на проучване сред производствените компании в различни сектори, този месец спадна до 48.2. Това е четвъртият пореден месец, в който индексът стои под 50, което показва свиване на производствения сектор в САЩ.

През януари докладът на ISM (производствения индекс) показа, че запасите на клиентите са "твърде високи", поръчките се "свиват", износът също се "свива" и цените "падат".

Главният изпълнителен директор на Fastenal Co., най-големия производител на крепежни елементи и основен доставчик за други фирми, за пореден път повтори, че "производственият сектор в САЩ е на прага на рецесия".

Освен това настоящият главен изпълнителен директор на CSX Corp., оператор на най-големите железопътни мрежи в Мисисипи, заяви, че търсенето се движи към "ужасна рецесия."

Въпросът в този момент не е дали производственият сектор в САЩ ще навлезе в рецесия - вече може би е там - а дали това свиване ще засегне и други сектори на икономиката, по-точно следващия барометър, която ние ще анализираме...

Барометър № 2 за рецесия: Потребителските разходи

Въпреки напредъка на пазара на труда, който доведе нивото на безработицата до под 5%, потребителите, отговорни за растежа на БВП за три тримесечия, не изглеждат изобщо ентусиазирани.

Според Министерството на търговията, потребителските разходи са в застой през декември спрямо ноември, докато разходите за дълготрайни стоки са намалели с 1% през декември.

Това показва ясна представа за най-важното тримесечие за търговците на дребно - и истинската картина за наличието на потребителските разходи - бедствие за икономиката.

През 2015 г. продажбите на дребно, включително автомобилите, са били най-слабите след 2008-2009 г.

Основната причина за това е фактът, че приходите са нараснали само с 2.2% през последните 5 години. Съгласувайки тези данни с увеличаването на разходите за здравеопазване (Obamacare!) и увеличаване нивото по спестяванията от 5.5%, е малко вероятно потребителите да имат положително въздействие върху БВП през 2016 г. Особено като представляват 2/3 от брутния вътрешен продукт.

Барометър № 3 за рецесия: Глобалните фондови пазари

Пазарната капитализация загуби повече от 5 трилиона долара в световен мащаб през 2016 г. Това означава, че инвеститорите са песимистични. Песимистично настроени за бъдещите корпоративни печалби.

Не всички sell off сигнали индикират предстояща рецесия. Но те са наистина страшни!

Масивните разпродажби не са резултат от промени в оценката, а в резултат на опасенията, възприятията, че корпоративните печалби ще паднат.

Най-важният борсов индекс в световен мащаб - Standard&Poor 500 (SP500 в платформата за търговия), считащ се за барометър на риска на финансовите пазари, показва за първи път в тази кампания впечатляващо бичо рали и низходяща последователност при сформирането на върхове и дъна, което показва началото на Bear Market (низходящ пазар).

Седмична графика на индекса SP500 - версията в WebTrader през браузъра

Основната причина за волатилността на световните пазари, причиняваща масови разпродажби на акциите и сочеща глобална рецесия, се свежда до валутите.

Валутният пазар е най-ликвидният в света с над 5 трилиона долара изтъргувани ежедневно, доста над обема на всички фондови борси, и то комбинирани. Това е, защото валутите се използват, за да се купуват стоки и услуги в световен мащаб и все повече и повече сделки трябва да се плащат в различни валути.

Валутите не се движат една спрямо друга въз основа единствено на краткосрочни покупки и продажби, нивото на ежедневните операции. Валутният курс се развива особено от динамичните различия между лихвените проценти в подкрепа на икономиките, установени от централните банки.

Лихвените диференциали сега са последният лост за банкерите, при който паричната политика е с нулеви или отрицателни лихви, но те са направили нищо за директни икономии, за да не изпадне световната икономика отново в рецесия.

Омаловажават и девалвират собствената си валута, износителите намаляват цените на стоките и услугите, които се продават в световен мащаб. С изключение на САЩ, която има най-голямо вътрешно потребление и в същото време е най-големият износител, почти всички страни в света разчитат на износа, за да постигнат икономически растеж.

Но когато лихвеният процент е по-нисък и следователно понижава стойността на националната валута спрямо валутите на търговските партньори, те нямат друг избор, освен да се опитат да свалят и увеличават лихвите. Когато тези страни се надпреварват да намалят лихвените проценти, за да увеличат износа, се казва, че те ще бъдат ангажирани във валутна война, за да защитят своя износ.

И не само че това се случва, а и ще се влоши, защото навсякъде износът се свива.

МВФ наскоро предупреди, че 2015 г. е годината с най-нисък растеж на износа, в сравнение с предходните години от 1958 г. Най-малката промяна беше между 2008 и 2009 г.

Докато валутната война се активизира в Азия и Южна Америка, американският долар като цяло остава силен спрямо повечето валути. Това означава, че китайската икономика, бързо развиващите се икономики и длъжниците в световен мащаб, всичките износителки, които са увеличили икономиите и износа, финансирайки ги с кредити, деноминирани в долари, ще видят цената на дълга да достигне Марс.

Единственият начин да могат да ги платят е да изнасят повече, за да се генерират приходи. Това ще доведе до по-голяма девалвация на валутата и фалити навсякъде. В същото време ще видим как големите американски корпорации, които печелят повече в чужбина, ще трябва да решат кога да преобразуват печалбите обратно в долари.

Фондовите борси виждат това. Ще бъдат нанесени удари върху печалбите и още повече фирми ще фалират.

С промишленото производство, забавящо се в САЩ и глобалното свиване на потреблението в САЩ, Китай и други икономики, масивната разпродажба на рискови активи на фона на очакванията за по-ниски печалби, дължащи се на валутната война, заплахите никога не са били по-големи и по-очевидни.

И това не е всичко. По-голяма опасност заплашва глобалната финансова система. Разберете къде е пукнатината този път, какви класове активи могат да бъдат засегнати и как може да получите максимална експозиция на печалбите.

Изтеглете електронните ни книги по-долу и разберете какво ни очаква през 2016 г.
 

Силвия Велчева,
Admiral Markets UK Ltd
Предупреждение за риск
Този материал е само с информационна цел и не трябва да се разглежда като предложение, препоръка или съвет да купувате или продавате финансови инструменти, нито има претенция да съдържа официална информация за термините. Ние не гарантираме, че тази информация е пълна и прецизна. Всички становища или мнения, изразени в материала не отразяват непременно тези на Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS и Admiral Markets AS. Освен ако не е указано друго, всяка финансова информация, предадена в този материал е само ориентировъчна, подлежи на промяна и не представлява предложение за сделка на дадена котировка на цена. Admiral Markets UK Ltd е лицензирана и регулирана за провеждане на инвестиционна дейност от Органа за финансов надзор на Обединеното кралство, FRN 595450. Допълнителната информация за това може да бъде намерена на интернет страницата на Органа за финансов надзор. Седалището на Admiral Markets UK Ltd е 16 St Clare Street, Лондон, EC2V 7JN. Регистрационният номер е 08171762. Admiral Markets UK Ltd също се регулира от Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID) по отношение на други служби в рамките на ЕС в рамките на паспортния режим на MiFID. CFD/Forex търговията е продукт с ливъридж и носи висока степен на риск. Не трябва да търгувате CFD или спот валутна търговия, освен ако не сте разбрали същността на CFD и/или спот валутната търговия, как те работят, как можете да реализирате печалба или загуба и степента на излагането на риск и загуби. Моля обърнете внимание, че загубите могат да бъдат неограничени и никакъв депозит или друга сума, която сте платили (като Initial Margin (ние наричаме това Margin) или Variation Margin) ще ограничи загубите Ви. Вие трябва да се уверите, че CFD и спот валутната търговия е подходяща за Вас с оглед на обстоятелствата и финансовото Ви състояние. Вие може да загубите всичкия си вложен капитал и първоначална инвестиция. Търгувайте само с това, което можете да си позволите да загубите. Моля прегледайте детайлно предупрежденията за риск.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...