Пет грешки на кандидатите за работа

4263
Пет грешки на кандидатите за работа

Търсенето на работа се е променило значително през последното десетилетие. В днешно време молбите за работа се подават онлайн, а социалните медии заемат сериозна част от процеса.

И докато има много правила относно какво да правите, когато кандидатствате за работа, ето някои често срещани грешки на кандидатите, дадени от финансовото издание Investopedia.com.

Надценявате се

Желанието за добиване на нови знания и умения най-вероятно ще се приветства изключително добре от интервюиращите. Да кандидатствате за работа, за която нямате необходимата квалификация и умения обаче, е изцяло загуба както на вашето време, така и на тези, които водят интервюто. Ограничете търсенето на работа до позиции и дейности, с които ще можете реално да се справяте. Така ще можете да концентрирате вниманието си към свободни позиции, които реално ви интересуват.

Бягате от миналото

Много е вероятно настоящият ви работодател да се обърне анонимно за мнение за вас към предишния. В тази насока, ако решите да напускате работното си място, направете това културно и цивилизовано, без големи драми и без да се въвличате в скандали с ръководството. Добре е да проучите какво би казал предишният ви работодател за вас на новия. Ако видите, че мнението е изключително негативно, то понякога може да е по-добре изобщо да не наблягате на предходната си работа.

Игнорирате слабостите си

Никой не е съвършен. Техниките за това да превръщате слабостите си в силни страни отдавна са познати на професионалистите в отдела за човешки ресурси. Те са слушали достатъчно как всички кандидати са работохолици, или как работят твърде много и не им остава време за личен живот. Понякога по-добрата стратегия може да е откровеността и реалната оценка на слабите ви страни.

Не проучвате компанията, в която кандидатствате

Извършването на проучвателна дейност за компанията, в която ще кандидатстване, е наложително. Когато показвате, че сте изключително запознат с дейността на компанията обаче, избягвайте ненужните подробности или това, което сте прочели в медиите за компанията. Опитайте се да покажете, че разбирате философията и бизнес-визията й.

Не следвате указания

Много хора си мислят, че с малки хитринки, като това молбата им да е най-отгоре в купа с молби от кандидати, ще им помогне да получат заветното място. На практика обаче, това не е от съществено значение. Това, което е основно, е да следват изискванията към тях по време на интервюто и да имат търпение.

Когато изрично ви се каже да не се свързвате с отдела по човешки ресурси по телефона, то най-добре не го правете. Това по-скоро би намалило шансовете ви да получите работата и показва недисциплинираност.

Още любопитни новини

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg