Пет кариерни грешки, които да не допускате

8093
Пет кариерни грешки, които да не допускате

Екипът на Profit.bg продължава с обучителните статии на тема кариера. Ето нови пет грешки, разкрити от хората по подбор на персонал, които търсещите работа често допускат.

1. Правите неадекватно проучване

Това не просто е добра идея преди интервю, а задължителен елемент от кандидатстването, без който шансовете ви да бъдете наети могат да се понижат до нула. Да се запознаете с фирмената култура, спецификата на бизнеса на компанията, в която кандидатствате, както и да се опитате да добиете представа за потенциалната ви бъдеща работа, е от изключителна важност.


Често кандидатите смятат, че титлата на работата, за която кандидатстват, описва работата и остават изненадани от спецификите й. Това ги прави неособено подготвени за интервюто, както и върху кои свои качества да акцентират.

2. Напускате за пари

Парите са лесно средство за измерване на успеха. Често обаче хората пренебрегват критерии, които е трудно да се оценят количествено, като удовлетвореност от работата, уважение, добра работна среда и др.

Така хората, които сменят работата си, привлечени само от по-големите финансови изражения на възнагражденията, в крайна степен са по-малко щастливи.

3. По-скоро бягате от старата си работа

Често хората са стигнали до такива нива на негативно отношение към работата си, че в стремежа си да се махнат, не мислят къде отиват. Така шансовете да попаднат на неподходящо място, в неподходяща среда или на неподходяща позиция, се повишават. На прекомерното местене от работа на работа пък не се гледа с особено добро око от хората, занимаващи се с подбор на персонала.

4. Надценявате се

Добре е да имате самочувствие и реална оценка за качествата си. Така ще намалите опасността да сте несправедливо оценен на работното си място. Залитането в другата крайност също е опасно. Хората често имат нереално висока преценка за себе си и за своята работа, които по-скоро ще им пречат, отколкото да помагат в търсенето им на „подходяща“ за тях позиция.

5. Не гледате в дългосрочна перспектива

Изследванията сочат, че най-добреплатените и ценни кадри всъщност рядко сменят своята позиция, привлечени от конкуренцията. Това е противно на очакванията, че най-добрите служители постоянно сменят своите работни места, привличани от по-добри оферти от конкуренцията.

Добре е да гледате дългосрочно на своята кариера, която би имала най-добър шанс, ако работите за най-добрата компания в сектора. Разбира се, понякога има и изключения от това правило.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Димитър
# 0
08:07 | 12 July 2013
Доста неадекватна статия!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg