Пет начина да се наслаждаваме на спестяването на пари

5428
Пет начина да се наслаждаваме на спестяването на пари

Спестяването за много хора се асоциира с мъка, трудност и лишения.

Време е да променим тази нагласа. Ето 5 начина да спестявате и да усещате удовлетворение и наслада от това.

Използвайте мобилно приложение за спестяване


В момента можете да откриете изобилие от различни приложения, които подпомагат процеса на спестяване. Вероятно вече използвате някакъв тип приложения, които наподобяват бележник.

Съветваме ви да използвате автоматичен спестовен план. Може би по 20-30 лева седмично. Започнете още сега. Сложете задачата "спести 20 лв." за сряда или пък четвъртък сред задачите за деня.

Така няма да забравите и спестяването ще се превърне в само една от задачите, които имате да отмятате през работната седмица.

Практикувайте нумерология

Не точно, но нещо такова. Започнете да събирате пари, като предварително поставите цел. Например, сега сте на 29 години. Предстои ви да станете на 30. Съберете 30 лв. Това ще е вашата цел.

Имате ли ги? Можете ли да преживеете без тях до края на месеца? Тогава вече сте ги спестили. Браво на вас! Първата цел е изпълнена!

Сложете парите в банкова сметка и продължете да спестявате на този принцип.

Мислете за парите като сигурност и сила - не им позволявайте да ви напускат

Когато разполагате със спестявания, вие до известна степен разполагате със сигурност. Вместо да мислите за парите в банковата си сметка като просто число, тълкувайте ги като символ за сигурност.

Колкото повече имате, толкова по-независими сте.

Купувайте най-важните стоки статегически

Допреди малко ви говорехме за спестяване,  а сега ви караме да вадите пари от джоба си. Как така? Не ни разбирайте погрешно.

Не става дума дори за купуване на храни в огромни количества или пък само защото има разпродажба.

Ако страдате от проблем с харченето на пари, един от начините да го преодолеете, е като вложите парите си в най-важните стоки навреме. Така ще избегнете пилеенето на пари за дрехи, коктейли, украшения и т.н.

Визуализирайте спестяванията си в скъпи вещи... в Pinterest

Въздишате ли по някои скъпарски ботуши? Вероятно цената им достига 200-300 лева. Започнете да си водите списък в Pinterest. Заснемете ги и ги поставете там. Посочете цената им.

Когато съберете парите за ботушите, помислете - вие вече сте зрял човек и не бива да се подлъгвате по такива коварни копнежи. Вие харесвате ботушите, защото те биха ви дали статут на човек, който може да си ги позволи.

Е, вие разполагате с 300 лв. спестени пари, можете да си ги позволите... но трябва ли да ги купувате?

Сега сложете снимка на друг желан предмет. Започнете да събирате пари. Когато съберете нужната сума, отново погледнете предмета и вижте банковата си сметка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg