Пет предпоставки за успешна кариера

2394
Пет предпоставки за успешна кариера

Навремето Джим Рендъл във своята „Формула на успеха" прави интересно наблюдение. Той изследва кариерата на хиляди успешни предприемачи, актьори, финансисти и стига до извода, че „резкият пробив" и „преломният момент" са мит в 99 на сто от случаите.

Успехът идва постепенно, дори когато отстрани не изглежда така, убеден е той. „Ако един актьор прави „пробив" с един филм, пред него има, да кажем- 25 провалени кастинги".

При това „ако мислите, че пътят е лек и равен, нищо няма да постигнете- казва Рендъл.- Преуспелите просто са тръгвали от нулата повече пъти, отколкото останалите".


На базата на книгата на Рендъл можем да изведем някои предпоставки за успешна кариера, пример за които са холивудските актьори:

1. Те създават контакти.

През 1960 г. Харисън Форд само може да е мечтал за актьорство, докато е печелел хляба си с труд като дърводелец. Впрочем именно така бъдещият актьор завързал някои познанства, които после се оказали твърде полезни. Един от клиентите му го предложил на Джордж Лукас за „Американски графити" за ролята на дърводелец. А после и самият Лукас се сетил за него, когато Кристофър Уокън и Ал Пачино отказали ролята на Хан Соло в „Междузвездни войни". Останалото го знаете. Така че колкото повече контакти- толкова повече възможности.

2. Те следват зова на сърцето.

Стивън Спилбърг започва да се занимава с любителско кино в университета и именно с такава лента привлича вниманието на Universal. По принцип хората, превърнали свое любимо занимание в професия, се справят по-добре, донякъде защото не пилеят енергия постоянно преодоляване на себе си, донякъде- защото когато харесваме нещо, по-лесно преодоляваме трудностите. Познавате ли някой, който се е отказал от хобито си след първата пречка?

3. Те са готови за действие.

На никого не е дадено да знае бъдещето, така че бъдете нащрек за всяка възможност и рискувайте. Майкъл Хоумс чакал златния си шанс цели три години след завършването на арт-колежа, докато не среща Сам Мендес в музикалния магазин, в който работел. Когато по-късно режисьорът му се обадил, Хоумс не чакал втора покана да замине за Ню Йорк.

4.Неуспехът не е краят

Дори и Дейвид Летерман не е пробил изведнъж. Той „греел" във второразредни сериали и шоупрограми и успял да провали първия сериозен ангажимент, който му проверили. Но не се отказал.

Не приемайте възможностите, които ви се предоставят, с реплики от типа „Сега или никога", „Ако не успея, никога няма да имам втори шанс" или „Ами ако се проваля"- винаги ще има и друга възможност.

5. Те не се страхуват нов опит.

Макар че работел упорито над дисертацията си по архитектура Даниел Фостър, се явил на интервю в Discovery. Пратил двуминутен запис, в който представил идеята си за шоу и го получил- Build It Bigger. След успеха на програмата, Фостър отваря своя строителна компания.

Така че ако искате да постигнете успех, не се страхувайте от необичайни решения. Оригиналността обикновено има шанс да постигне повече успех, отколкото следването на установените пътища.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg