Пет причини да търгувате с мини индекс фючърси

1644
Пет причини да търгувате с мини индекс фючърси

Какво са мини индекс фючърсите и защо трябва да търгуваме с тях?

Мини индекс фючърсите са малки версии на фючърсите, търгувани от големите институционални инвеститори и хедж фондове. Базират се на индекси като Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Nasdaq 100 и Russell 2000 и са следени и широко коментирани в целия сват.

Мини индекс фючърсите предлагат много възможности на широк кръг трейдъри. Докато обикновените фючърси понякога изискват прекалено голям марджин за обикновения трейдър, то малките версии на същите тези контракти могат да се търгуват на значително по-малък такъв.

Марджинът за фючърс на S&P 500 може да достигне до 20 000 долара (и повече в някои случаи), но при мини S&P 500 контракти варира между 3 000 – 5 000 долара, в зависимост от брокера, който сте избрали.

Това, естествено, не е единствената причина, поради която инвеститорите ги предпочитат. TradingMarkets изтъква поне още пет такива::

1.Добри възможности за търговия в рамките на деня. Марджините са изключително ниски, ако отворите и затворите позицията в един единствен ден. Търгуването на мини индекс фючърси в рамките на една сесия днес е по-изгодно за дребните инвеститори, отколкото дей трейдинга с акции. В случай контракт може да се закупи при маржин от едва 500 долара при доста онлайн брокери.

2. Ливъридж. Ако говорим за фючърси (дори и мини индекс фючърси), трябва да говорим и за ливъридж.

Например, при мини Dow Jones фючърсите един пункт е равен на пет долара, трейдърите могат да направят много пари в един ден при движение от 200 пункта, отколкото ако търгуват с акции, и то използвайки значително по-малък капитал. Естествено, това е нож с две остриета – при лош развой на събитията, в същия ден загубите биха могли да бъдат колосални.

3. Леснота. При тях няма нужда да се чудите коя от две почти еднакви акции да изберете. Когато търгувате с мини индекс фючърси, гледате пазара като цяло, разчитате на техническите индикатори, икономическите анализи или каквото там използвате по принцип и не е необходимо да мислите и премисляте дали определен тип актив ще се покачва или спада.

Ако търгувате с един тип актив (например само индекс фючърси) няма да има нужда да употребявате различни методи, за да намалите риска (като диверсифициране и хеджиране).

4. По-лесни за следене. Определено е по-лесно да следим инвестициите си, ако търгуваме само с определени индекс фючърси, отколкото ако трябва да управляваме портфейл от 10, 15, 20 различни емисии. Ако трейдърите се фокусират върху една цена и един елемент, възможностите за грешки ще са по-малко.

Основното нещо в това да се научим да търгуваме добре е да открием типа търговия, подходящ за нас самите. Ако изборът на един актив и следенето на една цена е по-добър вариант за нас, то мини индекс фючърсите са по-подходящи.

Тъй като те са базирани на големи пазарни индекси, то всички типове анализи за тези индекси ще са от помощ и за търгуващите със съответните фючърси. Можете да използвате същите технически анализатори и таблици.

5. Като всичко останало в търговията (акции, опции и форекс) мини индекс фючърсите дават възможности за големи печалби, но и големи загуби.

Ако говорим за краткосрочна стратегия обаче (и особено търгуване в рамките на една сесия), мини индекс фючърсите имат някои много важни предимства пред останалите възможности.

Поради нарастващата им популярност днес има и много повече информация в помощ на трейдърите, от когато и да е било преди.

Мини фючърсите предлагат на инвеститорите една алтернатива на търговията с акции и облигации, която представлява добра комбинация между познатите индекси и високия левъридж на пазара на фючърси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg