Пет причини защо ще се нуждаете от повече пари след пенсиониране

3389
Пет причини защо ще се нуждаете от повече пари след пенсиониране

Пенсионната система у нас е в пълен хаос, като реформите в нея все още предстоят. И докато едно е сигурно - пенсионната възраст ще се повишава, то не е сигурно каква точно пенсия ще получавате и дали тя ще е достатъчна да покрива нуждите ви от първа необходимост. 

Налице са калкуратори, които с известна степен на точност могат да покажат каква пенсия ще получавате. Например, мъж на 35 години с трудов стаж 10 години и осигуряване върху 800 лева ще получава приблизителна пенсия от 314 лева (съгласно калкулатора „Златни години“ на Unicredit Bulbank).

Виж още: Искате ли пенсия от 1000 лева?


Дали тези 314 лева ще са достатъчни можете да си отговорите сами.

Ето няколко причини, освен ниската държавна пенсия, поради които ще се нуждаете от повече пари след пенсионирането си:

1. Повишава се продължителността на живот

Това, разбира се, е добро, само по себе си. Напредъкът на медицината прави така, че продължителността на живот се повишава непрекъснато.

На фона на средната продължителност на живот от 67 години през 50-те години на миналия век, към днешна дата тя е 79 години. Казано по друг начин, ще трябва да подсигурите средства за 10 допълнителни години, в сравнение с това, което е трябвало да подсигурявате преди около половин век.

2. Държавната пенсия не е особено сигурно нещо

Всички говорят, че пенсионната ни система няма как да издържи. Лошото е, че ако тези пророци се окажат прави, то най-вероятно вие (тези, които плащате социални осигуровки в момента на солидарен принцип) ще сте потърпевшите, които ще останат без държавна пенсия след години.

Ето защо протичането на реформа в пенсионната система (разумна и справедлива) е критична и наложително и то възможно най-скоро.

Разбира се, законодателите не бива да залитат към мерки, които биха застрашили автономността на пенсионната система.

3. Разходите за лечение нарастват

Разходите за лечение на различни заболявания се повишават непрекъснато.

През последните няколко десетилетия разходите за здравни услуги се повишават средно с темпове между 2 и 4%, или при норми два или три пъти над инфлацията за посочения период. Растат и разходите за застраховане.

4. Лихвите са ниски

Лихвите по депозитите в световен мащаб са при рекордно ниски нива. Рекордно ниска е и дивидентната доходност на повечето от водещите компании по света, като тази на широкия S&P 500 e по-малко от 2%.

Виж още: За пенсионирането и борсата

Това прави мултиплицирането на спестяванията изключително трудно, като се понижава и очакваната годишна норма на възвръщаемост.

Според Уорън Бъфет, инвеститорите би следвало да се надяват на доходност от 6-7% на фондовите пазари през следващите десетилетия, на фона на 9-10% през последните няколко десетилетия.

5. Децата ви може да имат нужда от помощ

Освен разходите за здравеопазване, съществен ръст в последните десетилетия бележат и разходите за образование. Те също нарастват с темпове, в пъти изпреварващи темповете на инфлация.

Тоест, образованието на вашите деца може да е значително по-скъпо и да изисква да им помагате финансово. Помощ може да ви се наложи да окажете и при покупката на имот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lia
# 0
10:04 | 30 April 2015
"Децата" да разчитатма труда си, а не на пенсионерите...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg