Пет признака, че ще бъдете уволнен

4675
Пет признака, че ще бъдете уволнен

Четете новини от Profit.bg и във Facebook

Съществуват редица знаци, предшестващи потенциално уволнение, или съкращение на служител в дадена компания. За да не останете изключително изненадани, когато това се случи, ето как да познаете сигналните лампички, пише изданието Investopedia.com.

1. Освободен сте от отговорности

Това, че получавате по-малко и по-неотговорна работа трябва да е първия сигнал, който да ви накара да се притеснявате и да започнете да се оглеждате за потенциални предложения във вашата сфера. Ако преди сте се оплаквали от прекомерно много задачи и отговорности и това внезапно се промени, то най-вероятно в главата на вашия пряка началник се върти мисълта за съкращение.

Това което можете да предприемете като контрамярка срещу потенциалното ви освобождаване е доброволно да започнете да поемате повече задачи и работа.

2. Има промяна в отношението на вашия пряк началник

Наблюдавате тотална промяна в отношението към вас. Липса на дружелюбност, ако преди това е имало такава, кратки и лаконични отговори на вашите въпроси, отклоняване на искания за среща и за обсъждане на важни въпроси свързани с вашата работа и т.н. Всичко това е още един сигнал, че времето ви в дадена компания може да е към своя край.

3. Чувствате се аутсайдер

Освен поведението на вашия пряк началник, промяна може да настъпи и във вашите задължения във фирмата. С вас може вече да не се съветват по въпроси, по които са се съветвали преди това. Може да не ви викат на срещи, на които преди това сте присъствали и т.н. Промяна може да има и в отношението на вашите колеги към вас, което да означава, че знаят нещо което вие все още не знаете, но съвсем скоро ще разберете.

4. Получавате лоши оценки за работата си

Оценяването на персонала е често срещано в много фирми. За да не се демотивират работещите обаче, за техните слабости се говори косвено и без да се натъртва много върху тях. Ако вашия началник е спрял подобен подход и говори свободно за вашите недостатъци, то е много вероятно да сте пред уволнение.

5. Виждате обява за работа във вашата фирма отговаряща по описание на вашата длъжност

Компаниите рядко прибягват до уволнения, преди да са намерили заместник за дадената длъжност. Поради тази причина трябва да имате едно наум, ако срещнете обява за работа отговаряща на вашата длъжност. Това в съчетание с някои от горните фактори може ясно да ви подсказва да си търсете нова работа.

Четете новини от Profit.bg и във Facebook 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

viskont64@abv.bg
# 0
21:07 | 18 July 2011
Това което стана с мен няма описание.....Лъгаха ме 4е ще ме пъснат на трудож договор 10 месеца,сега не могас да осъдя 6ефката....Няма закони ж БГ.Тте са за богатите.не знам някои 4ете ли ги жа6ите саитоже но, дано....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg