Пет съвета към инвеститорите в международни фондове

785
Пет съвета към инвеститорите в международни фондове

Международните инвестиционни фондове се радват на значителен интерес от страна на широката публика през последните няколко години. В действителност чуждестранните инвестиционни схеми са привлекли 50 млрд. долара от желаещите да печелят на финансовите пазари, което ги е направило и най-популярни през изминалата година.

Значителният интерес към тези фондове обаче не е изненада, на фона на желанието на щатските инвеститори да диверсифицират портфейлите си извън пределите на страната, като най-лесният начин е чрез инвестиции в инвестиционни дружества, специализирани в изграждането на портфейли на международни пазари.

Допълнително интересът към подобни фондове е бил стимулиран и от доброто представяне на международните фондови пазари през последните години. Средната годишна доходност за последните три години на подобен род фондове е възлизала между 19 и 21%, на фона на тази между 9 и 13% на щатските такива.

Фондовете, инвестиращи в акции на малки и средни предприятия извън пределите на САЩ са се представили дори по-добре, регистрирайки доходност от 28% на годишна база, което е и най-доброто представяне сред инвестиционните фондове с изключение на тези инвестиращи на пазара в Южна Америка, сочат още данните на финансовото издание Morningstar.com.

На фона на значителния ръст на световните фондови пазари и нарастващия интерес към международните инвестиционни фондове въз основа на доброто им представяне през последните няколко години обаче, специалистите от финансовото издание съветват инвеститорите да са внимателни и да обмислят пет стъпки в тази насока.

На първо място те трябва да обобщят очакванията си в краткосрочен и средносрочен аспект относно развитието на световните фондови пазари и отблизо да ги следят за евентуални признаци на слабост, което може и да е сигнал за излизане от тях.

Специалистите припомнят, че ръстът на индексите е направил голяма част от акциите на международните пазари "надценени" или реално оценени, в сравнение с преди няколко години, когато те са изглеждали добра инвестиция.

В същото време те припомнят, че на фона на историческото представяне на международните индекси през последните няколко години, по презумпция не може да се приеме, че те ще продължават да се представят по същия начин и в следващите няколко години.

На второ място се препоръчва инвеститорите да преразгледат инвестициите си, за да са сигурни, че инвестиционните фондове, в които са вложили своите спестявания нямат прекалено голяма експозиция към международните пазари или към взаимно свързани такива, което повишава риска от прекомерни загуби при спад на тези пазари.

Добре е да се прегледат и експозициите от малки компании, или на развиващите се пазари, които традиционно са най-силно изложени и чувствителни към сътресения. В същото време много често експозициите в по-малки компании изискват време за излизането от тях поради спецификата на търговията им и значително по-слабата им активност.

Акциите на малките и средноголемите компании бяха в центъра на инвеститорското внимание през последните няколко години, на фона на силното им повишение, като те са много волатилни и податливи към слабости в пазара.

Напоследък големите инвестиционни фондове все по-често заемат значителни позиции в малки компании, като е добре да се следи и политиката на тези фондове и дали намаляват позициите си в дадените такива, което може да е и знак за излизането от тях.

Специалистите съветват да не се забравят и консервативните фондове, които намаляват риска на инвеститорските портфейли, макар и с цената на по-ниска очаквана доходност.

Залагането на подобни фондове се възприема като добра стратегия за дебалансирането на портфейлите и тяхното стабилизиране, като такива фондове са добър избор и при неясна посока за развитието на световните индекси.

Като последен съвет, отправен към инвеститорите е този да вземат под внимание и данъчния фактор при инвестиране във фондове на международните пазари, който много често широко се пренебрегва от тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...