Пет съвета при търсене на работа онлайн

2472
Пет съвета при търсене на работа онлайн

В съвременния свят, в който живеем, кандидатстването за работа онлайн е неизменна част от професионалния ни живот и набира все по-голяма популярност. Ето и пет съвета от изданието Investopedia за това какво трябва да правите, когато кандидатствате онлайн.

1. Трябва да знаете къде да търсете

Като начало пробвайте с най-големите сайтове, които професионално се занимават с това (за България - jobs.bg, jobtiger.bg, zaplata.bg, rabota.bg и др.).

Ако сте специалист с опит в дадена област, най-вероятно ще сте запознат с най-големите компании в сектора, които биха могли да бъдат потенциален ваш работодател. На сайта на почти всяка голяма уважаваща себе си компания има раздел „Кариери", където се оповестяват търсените позиции.

2. Не търсете само определено наименование на позицията си

Това, че сте акаунт мениджър не означава, че трябва да ограничаването търсенето само до тази позиция. Често това, което вършите, може да е завоалирано под друго наименование в различните компании. Потърсете и синоними на вашата позиция, за да не пропуснете добри предложения.

3. Отнасяйте се професионално

Когато намерите подходяща позиция, за която да кандидатствате, бъдете сигурни, че ще го направите професионално. Най-вероятно в изискванията ще са застъпени компютърна грамотност или владеенето на чужди езици. Бъдете сигурни, че правилно сте прикачили своята автобиография, или че тя не е пълна с грешки, ако е на друг език. В противен случай автоматично нулирате шансовете си още от самото начало.

4. Правете си записки

Независимо дали кандидатствате онлайн или с интервю, трябва да сте сигурни, че записвате различните компании и позиции, за които сте кандидатствали.

В противен случай рискувате да изпаднете в неловката ситуация, когато ви се обадят, че сте одобрен, да да зададете въпроса „Вие кой и от коя компания бяхте?", което не прави особено добре впечатление на работодателите.

5. Не се ограничавайте само в киберпространството

И макар това да е един от най-популярните канали за търсене на работа днес, не пренебрегвайте и останалите, като личните контакти, вестници и т.н. Това допълнително само повишава шанса ви да намерите най-подходящата за вашите умения и квалификация работа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg