Пет съвета за инвестиции в недвижими имоти

1056
Пет съвета за инвестиции в недвижими имоти

Въпреки силното повишение в цените на недвижимите имоти в световен мащаб, анализатори коментират, че бъдещите инвеститори в тях все още могат да реализират "прилични" доходности от инвестиции в жилищни недвижими имоти.

Това което трябва да се промени обаче, е принципното схващане на масовите инвеститори, че инвестициите в каквито и да е недвижими имоти ще донесат печалби, както и възприемането, че щом до момента цените на имотите са поскъпвали, това ще продължи и за в бъдеще.

За да се реализират доходи от недвижими имоти, те трябва да се разглеждат, като всеки друг тип актив и инвеститорите да са наясно, че движението им не е само в една посока, както и да натрупат сериозни знания за тях.

Специалистите дават пет съвета на бъдещите инвеститори с цел по-голям успех на този пазар.

На първо място инвестицията в недвижим имот трябва да е по-дългосрочно ориентирана. Това се определя от спецификата на самия актив, както и от факта, че недвижимите имоти са със значително по-плавно изменение в цените си, в сравнение с останалите финансови активи.

Инвеститори, целящи реализиране на бърза доходност са обречени на неуспех поради факта, че недвижимите имоти като актив са по-слабо ликвидни и много често, особено при забавяне на икономиката и на пазара, "кеширането" на тази инвестиция е трудно и изисква дълго време.

Вторият съвет към инвеститорите в недвижими имоти е да се ориентират към печалби от доход, а не от капиталов ръст.

Така например инвестирането в относително малък парцел земя може и да не се окаже толкова печелившо, колкото инвестиране в портфейл от апартаменти, носещи доходи на притежателите си от отдаване под наем.

Закупуването на малък парцел носи риска от това инвеститорите да не се интересуват от него, той да не е избран на най-подходящото място, както и други рискови фактори, които да го направят трудно продаваем. В същото време той не носи постоянни доходи на собственика си.

Третият съвет към инвеститорите е да не бързат. Времената, когато бързата покупка изпреварваше ръста на цените отдавна са в историята.

Цените на недвижимите имоти вече не растат с по над 30% годишно, или поне не навсякъде по света, като претеглено и добре обмислено решение е за предпочитане и намалява риска от допускането на грешки.

Следващият съвет, отправян към инвеститорите е да специализират. Поради трудността да се следят и анализират всички сегменти на недвижимите имоти в различни дестинации и особено от индивидуалните инвеститори, добре е те да направят своя избор и да концентрират вниманието си към отделен сегмент с най-добри перспективи според тях.

На последно място специалистите припомнят, че голямото жилище не винаги е за предпочитане. Подсигурена от големи заеми, покупката на жилище не е инвестиция, припомнят те. Много по-добър вариант според тях е живеенето в по-малка къща и инвестиране в имоти за отдаване под наем, вместо вземането на голям заем за по-голям апартамент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg