Пет стъпки за продажба на вашия имот

2016
Пет стъпки за продажба на вашия имот

Купуването на жилище е едно от най-важните решения в живота на всеки, но продажбата също трябва да е добре планирана. От агенция "Адрес" предлагат 5-те най-важни стъпки, които трябва да направите за да реализирате успешна сделка.

1. Как да започнем?

Първото нещо, което трябва да направите е да изберете подходящ брокер.

Разбира се, има вариант да се опитате да продадете имота си самостоятелно. Избирайки брокер обаче, вие можете да разчитате, на професионален екип с познание на пазара на имоти в настоящото му състояние, както и доказан опит в продажбите и мрежа от офиси, които да осигурят по-добрата реклама на имота.

Имайте предвид, че хората търсещи да закупят имот обикновено се насочват към местата, които им осигуряват най-голям избор и като продавач Вие трябва да си дадете сметка за тези места.

Информация за имота.

Информацията за даден имот е от изключително значение за бързото реализиране на сделката. След основните характеристики като вид (апартамент, къща, офис, парцел) квадратура, местоположение, строителство, етаж, обзавеждане, отопление и пр. следва да се направят снимки на имота. Оттук процеса на рекламиране в публичното пространство е изключително важен както за вас, така и за потенциалните купувачи.

Пазарната оценка.

При продажбата на имот е необходимо да се направи пазарна оценка на имота от специалист за предпочитане с дълъг опит на пазара на недвижими имоти, които ще ви посъветва за оптималната цена на вашия имот.

Говорете открито с консултанта.

Знайте каква е вашата цел. Искате ли да достигнете максималната цена или бързо да продадете имота си? Точно определените приоритети ще спомогнат Вие и вашият консултант да развиете оптималната маркетингова стратегия и да направите успешна продажба.

2. Продажбения процес.

След подписването на договора и рекламата на вашия имот, консултантът ще започне да води потенциални купувачи на имота. За да бъдат впечатлени евентуалните купувачи вашето жилище трябва да е в най-добрата си форма. Ето няколко примерни действия, които трябва да се предприемат:

- Разчистете. Изхвърлете всичко ненужно още сега - стари вестници, списания, домакински уреди, които вече не работят, но ви е било жал да изхвърлите и т.н. Предимството е и че после, при изнасянето, няма да ви се налага да мъкнете ненужни вещи.

- Дръжте всичко чисто и подредено. Приберете дрехите си, измийте. Добра идея е, ако имате стари или ненужни мебели също да ги изнесете от жилището. Купувачите повече се интересуват от пространството и неговия потенциал - добре подредените мебели ще привлекат погледа, но претрупаните и наблъсканите вещи правят жилището да изглежда по-малко.

- Погрижете се за градината или терасата. Ако продавате къща, то градината е един от първите ви приоритети. Не случайно продажбите на къщи са най-много през пролетта, когато всичко е зелено и градините са в разцвета си. В случай, че продавате апартамент, то разчистете терасата от дълго трупаните вещи там.

3. Огледи.

Не е нужно да присъствате по време на огледите - все пак купувачите се интересуват само от имота. При огледите потенциалните купувачи се чувстват като натрапници, ако собственикът на дома е там. Ако наистина не можете да излезете, то оставете имота да говори сам за себе си.

Все по-популярна става практиката на „Open House" (отворена къща), организиран оглед с няколко потенциални купувачи, което създава чувство, че трябва да се решава бързо преди някой от другите купувачи да е дал предложение.

4. Предложенията.

След множеството огледи започват да идват и предложенията. Има няколко проблемни ситуации, в които може да се окажете.

Офертата е нереалистично ниска.

Решението - не сте принудени да приемете. Просто кажете „Не". Не са нужни драстични действия, освен, ако нямате няколко предложения едновременно.

Купувачът същевременно продава своето жилище.

Когато купувачът продава жилище, за да купи вашето, имайте предвид, че сделката може да се проточи във времето.

Проучването на купувача е открило определени проблеми и той иска да преговаря за цената.

Оценете проблема - ако е сериозен, тогава може да се свали от цената, ако е дребен не бива да отстъпвате.

Купувачът иска определена вещ от жилището да остане за него.

Ако сделката е добра, оставете го да я вземе. В контекста на продажната цена не си заслужава да се притеснявате за нещо, което може да се замени. В другия случай, поискайте умерена цена.

5. Изповядване на сделката.

Преминал е целият процес по продажбата, вие имате добро предложение и следва финала - изповядването на сделката. Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новият нотариален акт се вписва в държавните регистри.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Аз
# 0
15:09 | 6 September 2009
БЕЗКРАЙНО ГЛУПОВАТА СТАТИЯ В СТИЛ "УЧЕНИК БЕЗ ОПИТ КАНДИДАТСТВА ЗА ПОЗИЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР"...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg