Пет въпроса, критични по време на интервю за работа

10628
Пет въпроса, критични по време на интервю за работа

Повечето хора са наясно, че стандартните и заучени отговори на въпроси на интервю за работа едва ли ще им дадат предимство пред останалите кандидати. От една страна те най-вероятно са известни на всички кандидати, а от друга със сигурност са чувани от провеждащите интервютата. Именно това определя и голямото разнообразие от въпроси, включително и нестандартни такива, с които се цели избягване на получаването на заучени отговори.

Затова кандидатите трябва да направят много други неща по време на интервюто, за да убедят че са правилния избор за предлагания пост. Ето пет неща, които трябва да направите по време на интервюто, за да повишите шансовете си за успех.

1. Колко добре комуникирате?


Едно от основните неща, които интервюиращите ще се опитат да разберат е колко добре комуникирате, качество, което е критично в съвременната работна динамична среда във всяка една компания. Това, че ще кажете, че сте много добри в комуникацията, няма да е достатъчно, за да убедите човека срещу вас.

Степента на задълбоченост на отговорите ви до голяма степен ще дадат преценка на интервюиращия за това. Поради тази причина не трябва да сте прекалено детайлни, или прекалено повърхности в даването на отговори. Начинът по който се изразявате, както и възможността бързо да подреждате мислите си, ще са критични в усилията ви да убедите интервюиращия в добрите ви комуникационни умения.

За да избегнете някоя от крайностите за това да сте прекалено детайлен или не в отговор на някой въпрос можете да отговорите по същество и в последствие да попитате има ли нужда от допълнителни пояснения.

2. Добре ли се чувствате в собствената си кожа?

Ясно е, че всеки се опитва да се представи в определена светлина, или образ. Това което интевюиращия ще опита да разбере е до колко комфортно се чувствате в образа който искате да представите. Тук ще бъдат изучавани жестовете, езикът на тялото, начинът на говорене и други невербални инструменти за общуване.

Дали говорите бързо, или бавно, дали повишавате тон, или сте прекомерно спокоен е от изключителна важност. Затова специалистите препоръчват на хората да са честни и искрени, защото така езикът на тялото няма да дава негативни сигнали.

3. Дали сте емоционално ангажиран с работата за която кандидатствате?

На работодателя е ясно, че един от основните мотиви за да кандидатствате за работата е финансов. При възможност да избира между повече кандидати обаче, той ще предпочете такъв, който има признаци да се обвърже емоционално с работата и компанията.

Затова е важно да се интересувате дали работата ще предложи достатъчно предизвикателства пред вас, за да се развивате в професионален план и да не стигнете до фаза на „изчерпване“. Трябва да попитате какви са потенциалните възможности за израстване в компанията и ще се предлагат ли възможности за подобряване на вашите знания и умения.


4. Има ли кандидатът интересни въпроси?

Една от най-големите възможности за проявяване на креативност и това да се представите в добра светлина, отличавайки се от другите кандидати е моментът в който ви попитат дали имате въпроси. В този момент си проличава доколко сте мотивиран за съответната работа, както и до колко добре сте се подготвили с информация за компанията. Особено се ценят интересните, оригиналните въпроси, които показват задълбоченост и специфични знания и умения в съответната сфера.

5. Интересува ли се кандидатът от проблемите на компанията?

Много е важно да се поинтересувате кое е предопределило освобождаването на длъжността за която кандидатствате и да се опитате да обясните впоследствие как вие бихте се вписали в ролята за запълване на липсващото звено.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg