Петте грешки, които мъжете инвеститори най-често допускат

1806
Петте грешки, които мъжете инвеститори най-често допускат

Психолози твърдят, че мъжете са по-склонни към прекалена самоувереност от жените. Класическият пример – когато не знаят пътя, жените нямат проблем да спрат първия човек и да го попитат за посоката, докато мъжете твърдят, че ще се справят с помощта на картата, дори и когато губят часове в напразни опити за ориентиране по нея, пише Askmen.com.

Ако става въпрос за пътуване, такава самоувереност може да ви забави с час-два, но когато става въпрос за инвестиране на борсата, тя може да ви съсипе.

Според популярното мъжко електронно издание Askmen.com петте най-чести грешки, които мъжете трейдъри правят, са следните:

Прекалено активно търгуване

Ако през една минута проверявате котировките или рефрешвате сайтовете за специализирана информация с надежда, че може да видите нещо важно, то имате проблем. Изследвания показват, че това колко често преглеждате котировките и четете информация за цените на акциите, не ви прави по-добър трейдър, дори обратното. Подобно „вманиачаване“ само ви въвличане в прекалено активно търгуване на акции. А повечето на брой транзакции означават повече такси, комисиони и т.н., без никаква гаранция, че уменията ви да подбирате акции ще се подобрят.

Увличат се по “модерните” фондове

Според професора по икономика Роналд Уилкокс жените са по-добри в избирането на фондове, защото те концентрират вниманието си над таксите, докато мъжете робуват на мненията на финансовите издания. Когато даден фонд се счита за „горещ“, те веднага решават, че ако инвестират в него, ще приберат огромни печалби. Трябва да внимавате, особено когато става въпрос за взаимни фондове – при тях много често има голяма разлика в таксите при схеми, които привидно изглеждат едни и същи.

Задържат една емисия прекалено дълго време

Както казахме, прекалената самоувереност може да доведе до прекалено активно търгуване. Тя може да бъде и причина за другата крайност – да задържате инвестициите прекалено дълго време. Причините са много – вярвате, че цената все пак ще се покачи, не искате да признаете грешката си и т. н. Финансовите експерти обаче съветват, че е най-добре да се отървем от губещи позиции възможно най-рано, за да ограничим загубите си.

Проверяват цената на активите често

Както вече казахме, това “вманиачаване” е вредно, защото води до грешка номер едно в списъка ни. Цените на активите непрекъснато се покачват и спадат, но ако ги гледате по цял ден, това с нищо не ви помага да станете по-богат.

Не се вслушват във финансови съветници

Жените са по-склонни да търсят помощ на финансов съветник и наистина да се вслушат в препоръките му. Това се отнася не само за финансовата сфера. Обърнете внимание – ако във вашата фирма се организира семинар на някаква тема, жените ще подходят много по-сериозно към него, отколкото мъжете.

В крайна сметка, не може да се каже със сигурност кои са по-добри трейдъри – жените или мъжете. Едно е сигурно обаче - този, който си мисли, че разбира повече, често се оказва неподготвен, а онзи, който не е абсолютно сигурен в себе си и не се притеснява да търси съвет, прибира по-голяма печалба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg