Петте основни заплахи за разпадането на ЕС

2932
Петте основни заплахи за разпадането на ЕС

Мечтата за единен европейски съюз е изправена пред много заплахи. Ето петте основни, според анализатори от Mauldin Economics, които могат да доведат до разпадане на крехкия съюз:

Банковата криза в Италия

Италия може да се превърне в основно главоболие за Европа. Банковата й система вече проявява признаци на разпадане, като лошите кредити излизат от „здравословните граници“.

Те вече заемат над 20% от общите активи на банковата система. Някои италиански банки се отличават дори със съотношение на лошите си кредити от близо 40%.

Колапс на италианската банкова система е систематичен риск за цяла Европа. Италианската икономика е осмата най-голяма в света, като е минимално по-малка от тази на Индия.

Невъзможност за спиране на мигрантския поток през Гърция

В сравнение с Италия, гръцката икономика е много по-малка. Решаването на кризата в страната обаче остава важна поради друга причина. Гърция е основен вход към Европа на мигрантите от Сирия и Ирак.

Богатите европейски страни се нуждаят от сътрудничеството на Гърция за справяне с бежанската криза.

От друга страна, Германия и нейните съюзници се опитват да наложат твърда политика по отношение на дълговата криза в Гърция и да принудят страната да осъществи така необходимите й реформи.

Много е възможно Гърция да се възползва от стратегическото си положение в момента и да се опита да постави на преден план по-големи искания към своите кредитори.

Компромис в това отношение може да доведе до това примерът на Гърция в преговорите с европейските кредитори да се последва и от други силно задлъжнели европейски страни.

Краят на Шенген

Шенген може да стане много по-малка зона, според европейските планове за справяне с мигрантската криза.

Терористичните атентати от Париж през ноември на миналата година, както и новите атаки в Белгия, най-вероятно ще засилят граничния контрол и ще извадят много страни от Шенген.

Турция като нов член на ЕС

Много е възможно да има сделка за приемането на Турция в рамките на ЕС, ако страната се съгласи да задържи в границите си мигрантския наплив към Европа.

Даването на зелена светлина за влизане на Турция в ЕС обаче е проблематично за Кипър, който е влиятелен член на съюза и с възможност за налагане на вето над подобно решение.

Много е вероятно икономически мощните членки на съюза просто да не уважат ветото на Кипър, което до голяма степен да доведе до разпадането на ЕС като единен съюз.

Излизането на Великобритания

Друга много актуална заплаха пред разпадането на ЕС на този етап е планираният референдум във Великобритания относно оставането на страната в границите на съюза. Той ще се проведе на 23 юни, като на този етап социологическите проучвания сочат по-голямата популярност именно на вота за напускане.

Излизането на Великобритания от ЕС ще е сериозен удар, който може да бъде последван и от други страни членки и в крайна сметка да доведе до цялостното разпадане.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg