План от пет стъпки за хората, работещи дистанционно

2988
План от пет стъпки за хората, работещи дистанционно

Способни ли сте да се фокусирате върху работните задачи, когато не сте в офиса? Отговорът на въпроса зависи от това какъв човек сте.

Предлагаме ви план от пет стъпки, които ще помогнат на хората, работещи дистанционно, да се справят повече от отлично със задачите.

1. Правете по 20 минути почивка на всеки час и половина

Ако не си почивате редовно, възможно е да забележите как започвате да губите концентрация и търсите всевъзможни начини да се разсеете.

Подобно на циклите на съня, трябва да организирате работния си ден. На всеки час и половина правете кратки почивки. Така ще избегнете натрупването на умора и ще презареждате ума си.

Вие не сте компютър и не можете да работите непрекъснато по цял ден. Мозъкът има нужда от почивка.

2. Решавайте бързо дали да делегирате, да отложите, да изтриете или да изпълните

Когато работите дистанционно, за вас е много важна продуктивността. Освен това в такава позиция е необходимо да доказвате повече, че вършите работа, тъй като физически не присъствате в офиса.

Една от основните задачи при продуктивността е отмятането на задачите. Тук има четири ключови момента:

- Делегирайте: Дайте задачата на някой друг.

- Отложете: Сложете краен срок в бъдеще време и го спазете.

- Изтрийте: Решете дали въобще задачата си струва или не.

- Изпълнете: Свършете задачата сега!

Разглеждайки така списъка със задачи, ще забележите, че продуктивността ви нараства!

3. Установете кои са работните часове (и не нарушавайте графика)

Дистанционната работа може да бъде изключително приятна, когато съумеете да разберете кои са най-продуктивните часове от деня за вас. Винаги се възползвайте от тях!

4. На всеки час оценявайте своята енергия, концентрация и мотивация по скалата от 1 до 10

Така можете да използвате натрупващата се информация за съставянето на графика, която ясно показва кои са най-продуктивните часове през деня.

5. Излезте от дома си

Работата от дистанция е свързана с работа от вкъщи. Това означава, че винаги можете да откриете нещо за вършене - например да подредите библиотеката или пък дисковете с музика. В същото време детето на съседа е болно и си е останало у дома. То крещи с пълна сила. Подобни дразнители могат да бъдат неутрализирани.

Излезте от дома си и използвайте часовете, в които не можете да работите, продуктивно - напазарувайте и т.н.

6. Защо дистанционните екипи са по-продуктивни

Макар мнозина да гледат на работата от дистанция с недоверие и шега, трябва да знаете, че тя не е никак лесна и дори е полезна. Изследвания сочат, че хората, които работят от дистанция, са по-продуктивни и освен това по-щастливи.

Поне 37% от компаниите, които поддържат дистанционни служители, твърдят, че тези техни сътрудници са по-продуктивни от офис служителите. 75% от анкетираните шефове твърдят, че екипът им от дистанция е по-щастлив.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg