Плюсове и минуси на покупка на имот в момента

3272
Плюсове и минуси на покупка на имот в момента

Посетете и нашата Фейсбук страница

Продължаваме да разглеждаме покупката на жилище, като в случая ще наблегнем на предимствата и недостатъците на това да си купим имот в момента, който да ползваме за живеене, а не с инвестиционна цел.

А ето и какви са някои от предимствата за покупка на имот в момента

1. Лихвите по кредитите се понижиха

Добрата новина за потенциалните купувачи е, че банките поразвързаха кесиите си. И как иначе на фона на натрупаните огромни капитали, привлечени от инвеститорите в момент на криза (за подсигуряване на своята ликвидност), както и на фона на високата цена, която платиха за това (предвид високите лихви по депозитите последната година).

Освен, че станаха по-активни откъм отпускането на кредити, лихвите се понижиха значително и се върнаха на нивата си от 2006-2007 година.

Другата добра новина е, че дори и на фона на очакваното повишение на лихвите в световен мащаб и еврозоната по-конкретно, високата конкуренция между финансовите институции ще държи лихвите на настоящите нива и едва ли ще станем свидетели на драстично повишение в близките години.

2. Цените на имотите забавят темпа си на спад и се стабилизират

След силното им понижение през последните две-три години цените на имотите са на нива близки от преди бума през 2007-2008 година и с 30% под върха им от 2008 година.

Стабилизирането им пък последната половин година може да се приеме като добър симптом за това, че едва ли цените ще продължат стремглаво надолу и по-скоро ще се задържат на текущите им нива.

3. Пазарът се доминира от купувачите

Добрата новина за купувачите е, че на пазара има много мотивирани продавачи, притиснати от невъзможност да плащат по ипотечните си кредити и склонни на значителни отстъпки. Купувачите пък имат голям избор (противно на ситуацията, когато пазарът в бума си се доминираше от продавачите), както по отношение на качеството, така и по отношение на локацията.

На пазара през тази година излизат и нови сгради, завършвани от предприемачите (получили финансиране от размразените банки), които бяха замразени през последните две години.

Силната позиция на купувачите с налични пари се изразява във възможности за избор, както на типа и вида на строителство, така и за изискване на допълнителни отстъпки.

4. Очаквана инфлация

Все по-силно се усеща въздействието на инфлацията в световен мащаб и върху цените на стоките и услугите у нас. Тя стартира от повишението в цените на суровините и постепенно се прехвърли върху всичко. Инфлацията се очаква да продължи да е основно притеснение и в следващите няколко години. Покупката на имот в условията на очаквана инфлация, може да е добра защита на спестяванията.

Покупка подсигурена с кредит пък, ще подсигури това обезценката на парите да въздейства добре върху ползваните в момента по-скъпи такива, които ще бъдат плащане един дълъг период от време.

5. Наемите най-вероятно ще се повишават

Предвид инфлацията и изключително ниската доходност от наеми в настоящия момент, може да се прогнозира, че нивата на наемите ще започнат да се повишават с течение на времето. Подсигуряването на това да плащате твърда месечна сума, за имот който ще е ваша собственост, вие бихте се предпазили пред алтернативата в близките години да започнете да плащате значително по-високи суми за живот под наем.

6. Стандарт на живот

Безспорно наличието на собствено жилище, подсигурява много по-високо качество на живот, както и сигурност за цялото семейство, в условията на планиране на бъдещите разходи и възможност за добро семейно бюджетиране.

7. Макриокономическата среда се подобрява

Излизането от кризата е факт и това започва да се усеща с все по-голяма сила. В тази насока опасността от това да останете без работа, респективно доходи, намалява (ако към момента имате такава). Засилване на темпа на икономически ръст може очаквано да се екстраполира и върху повишение на реалните доходи на населението.

А какви са възможните недостатъци на покупката на имот?

1. И все пак кризата да се върне

Случващото се в Европа тревожи всички. Нестабилността на много европейски държави и потенциалното изпадане на някоя страна в несъстоятелност създава рискове и предпоставки за W-образно възстановяване, или ново влошаване на макроикономическата среда. Такова би могло да бъде съпроводено със забавяне на ръста, ново повишение на безработицата и дори фалит на европейски банки, представени и у нас.

Случването на последните събития пък, би могло да инициира повишение на лихвите, поради влагане на по-голяма рискова премия и значително повишение на вноските по ипотечните кредити.

Опасността да останете без работа е може би и много по-лоша от потенциалното увеличаване на лихвите по кредитите.

2. Цените на имотите да продължат да падат

И докато това няма директно да ви се отрази, тъй като ще ползвате имота за живеене, то при такъв сценарий би имало значителна косвена загуба, произтичаща от ранното закупуване на имот, освен на по-висока цена, но и плащане на лихви за по-дълъг период.

Спадът на цените на имотите пък, би продължил да оказва натиск върху наемите, тоест още една потенциална загуба от това, че няма да живеете под наем и месечната ви вноска да е значително под тази по изплащания от вас кредит.

3. Алтернативната цена на покупката на имот

Покупката на недвижим имот е една от най-значимите инвестиции в живота на всеки. Наличието на ипотечен кредит би се оказал сериозна пречка за отпускане на друг по-значителен такъв с инвестиционна цел, например за развитие на собствен бизнес, който да ви носи доходи, или за инвестиране в други начинания.

Посетете и нашата Фейсбук страница

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ссс
# 0
17:05 | 27 May 2011
От 1 до 7 е пълна манипулация, която използват банки и инвеститори в момента. 1. "високата конкуренция между финансовите институции ще държи лихвите на настоящите нива и едва ли ще станем свидетели на драстично повишение в близките години." - пълна глупост за бг. 2. "Стабилизирането им пък последната половин година може да се приеме като добър симптом за това, че едва ли цените ще продължат стремглаво надолу и по-скоро ще се задържат на текущите им нива." - Забавянето е в следствие на неспирни манипулации, които само ще влошат повече нещата поради липса на всякаква подкрепа от фундамента. т.е. бултрап. 4.В Бг не е инфлация ,а бифлация или стагфлация. Напълно противоречи на т.1. Цените на имотите в такава ситуация са само надолу. 5. Наемите ще са надолу докато се сринат цените на НИ още поне с 30-40%.
Цените на имотите да продължат да падат - ЛИ ???
# 1
11:05 | 27 May 2011
а защо банките възобновиха Кредитирането , за да ГУБЯТ ??? когато имотите падат - банките НЕ кредитират !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg