Плюсове и минуси на работата по пижама

3083
Плюсове и минуси на работата по пижама

За някои хора асоциациите, когато чуят, че някой работи от вкъщи, се изразяват в работа по пижама, излежаване на дивана с лаптоп в скута или нещо от сорта.

Да, в някои дни е прекрасно да се работи у дома, но има случаи, когато не е толкова лесно, колкото се струва на мнозина.

"За": вие сте шефът

Нищо не може да ви направи по-щастливи от това да сте собственият си шеф. Всеки ден. Удовлетворява ви още гъвкавостта и свободата да разпределяте сами работния ден и да съставяте график. Това е може би най-големият плюс.

"Против": вие сте шефът

Разбира се, че има едно "но". Да работиш от вкъщи означава да разполагаш с умението да си налагаш самодисциплина. Не можете да се залъгвате всеки ден, че днес не ви се работи и ще отложите задачите за утре.

Има крайни срокове, които трябва да спазвате. А ако клиентът е недоволен, неудовлетворение ще има и за вас.

"За": работно облекло

Когато работите от вкъщи, не се изисква да спазвате някакъв служебен дрескод. Всъщност, можете да се събудите и буквално да грабнете лаптопа и да започнете да работите.

Ако искате да създадете малко работно настроение, станете, изкъпете се, облечете се добре и тогава започнете да работите. Така ще се настроите на тема работа и няма да си позволявате да простирате прането, например.

"Против": отсъствието на хора

Тъй като работите у дома, вие сте абсолютно сами. Това означава, че нито един колега няма да влети в "офиса" ви с интересна история. Никой няма да ви каже "Добро утро!".

"За": отсъствието на хора

За някои хора липсата на колеги може да е плюс. Например, за интровертите. Самотата отприщва тяхната креативност и продуктивност. Освен това се намалява рискът от прекъсване и разсейване.

"За": плаващи приходи

Когато заплатата ви се базира на продуктивността и наличието на проекти, можете да си позволите почивка, когато решите. Да кажете "Стоп!". Време е за отмора.

"Против": хората смятат, че по цял ден се забавлявате

Те не искат да са груби или пък завистливи, просто така си представят един работен ден в домашна обстановка. За тях работата е свързана с офис.

Често ще ви се налага да обяснявате на познати и приятели, че имате график със задачи и това, че работите от вкъщи, не означава, че по цял ден се разхождате насам-натам. Понякога дори ви се налага да работите по нощите.

"За": можете да работите, откъдето поискате

Точно така, това е един от най-големите плюсове. Освен че определяте работните часове, можете да работите, на което и да е място.

И накрая - не знаем дали това е плюс или минус. Вие решете. Когато работите за себе си от вкъщи, е трудно да се говори за кариерно развитие. Лесно е да се пуснете по течението, а това може да ви вкара в неприятна ситуация.

Може да се страхувате да опитвате нови неща, когато кариерата ви върви. Трудно е да преодолявате провалите. Съветваме ви да експериментирате и да не приемате всяка работа, която ви бъде предложена. Избирайте мъдро!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg