Подходяща ли е стратегията Buy and hold за инвеститорите на БФБ

2482
Подходяща ли е стратегията Buy and hold за инвеститорите на БФБ

Стратегията Buy and hold (в буквален превод купи и дръж), както всяка инвестиционна стратегия, си има своите плюсове и минуси. Това е стратегия, при която инвеститорът влага средства в избрани от него акции или в пазара, като цяло, и след това държи позициите си с години и дори десетилетия.

Често тази стратегия е добре приложима на едни пазар и при определени активи и не особено подходяща при други. Причината – тя работи при определени условия на пазара. 

Вижте още: Бъфет съветва да търсите дългосрочни резултати


Стратегията е изключително популярна при трайни бичи пазари и напълно отричана при пазари със сериозни понижения или в корективна фаза, както и при така наречените рейнджови пазари (без ясна посока).

В основата на твърдението, че дългосрочното инвестиране е мъртво, преди няколко години стоеше нулевата доходност за инвеститорите на щатските пазари между 2000 и 2010 година, която стана причина да се говори за загубено десетилетие на фондовите пазари.

Вижте още: Съживява ли се дългосрочното инвестиране?

Щатските пазари обаче вече са в шеста година от бичия си цикъл и са близо до рекордни стойности, което възобнови популярността на Buy and hold - стратегията, приемана без резерви от инвеститори и анализатори.

Казано по друг начин, инвеститорите, купили активи, в която и да е точка от движението на индекса, в момента най-вероятно се радват на положителен резултат поради рекордните нива на индексите.

Напълно в противовес, разновидността на тази стратегия на форекс пазара, известна като carry trade, е захвърлена в ъгъла и е крайно непопулярна в момента, предвид на валутната война между водещите централни банки по света и минималната разлика в основните лихви между банките.

Тя не е особено популярна и на пазара на суровини, повечето от които са в низходящ тренд.

Вижте още: Какъв тип трейдър сте?

Как стоят нещата по отношение на родния капиталов пазар и подходяща ли е тази стратегия за инвеститорите на БФБ?

Всъщност, това е единствената стратегия, подходяща за следване от родните инвеститори, в условията на липса на ликвидност и къси продажби.

Слабата ликвидност, в съчетание със сериозната „ликвидна премия“, която инвеститорите трябва да плащат при влизане и излизане от пазара, правят невъзможни почти всякакви спекулации с по-големи по размер капитали.

Друга причина е, че тази стратегия е с дългосрочна визия, каквато определено трябва да има всеки инвеститор на родния капиталов пазар, предвид спецификата му.

Налице са и други позитивни фактори на БФБ, които правят тази стратегия за предпочитане. Един от тях е дивидентната доходност.

В условията на ниски лихви у нас и по света, можем да открием дружежства с дивидентна доходност между 12% (за дружество с традиции в изплащането на дивидент като Адванс Терафонд) до 46% (при Златен Лев Холдинг).

Тук инвеститорите обаче трябва да са много трезви в очакванията си и да следят историята на изплащане на дивидент от дружествата, както и да подбират такива с висока степен на сигурност за бъдещ дивидент.

Дружествата със стабилен дивидент са цел на големите институционални инвеститори и често са сред най-добре представящите се позиции на БФБ, особено в среда на корекция за пазара.

Такива дружества могат да дадат относителна стабилност на вашия портфел, по отношение на волатилността, и да разполагат с потенциал за капиталови печалби (при поскъпване в акциите вследствие на нормализиране на дивидентната доходност към нормални нива 5-8%).

Вижте още: Предимствата и недостатъците да инвестирате на БФБ

Дивидентните дружества са доказали на международните пазари, че са добър хеджиращ инструмент в периоди на повишение на лихвите и спад за борсовите индекси.

Друг аспект, който прави стратегията Buy and hold подходяща за родния капиталов пазар, е цикълът, в който се намира той. Много е вероятно да сме в началото на дългосрочен възходящ цикъл, който да продължи не през следващите една-две години, а през следващото десетилетие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg