Правила на кариериста през 2011 г.

1827
Правила на кариериста през 2011 г.

Изтичащата 2010 г. остана сравнително трудна за пазара на труда. Вече отмина кризисната тенденция на съкращения, когато всеки си припомняше и най-малките си професионални грехове с въпроса „Аз ли съм следващия?", но през 2010-а се зароди и посткризисната тенденция „ефективност" (за тези, които са успели да запазят работата си) и вероятно тя ще се задържи още дълго на пазара. С оглед на очакванията за пазара на труда, ето няколко експертни съвета за професионалната ви линия на поведение през следващата година:

1. Продавайте се.

Изискванията на работодателите по време на кризата се повишиха и те са склонни да гледат под лупа опита, навиците и личните характеристики на сътрудниците. Основният акцент в разговорите както с настоящите, така и с евентуалните ви бъдещи работодатели, трябва да бъде върху това как вие ще помогнете за развитието на фирмата и защо инвестицията точно във вашата кандидатура ще е успешна.

2. Бъдете отворен към предложения за работа, но не поемайте неразумен риск.

Периодът на паника сред фирмите отмина, а с тях и времето, когато обстоятелствата налагаха да пазите работното си място на всяка цена. Броят на обявите с предложения за работа расте, но това не означава, че всяко едно от тях е добро. Ако обмисляте смяна на работата си, през 2011 г. можете да предприемете действия за това, но все още не са настъпили времена за непремерен риск.

3. Преценявайте.

Основният мотив за работа разбира се е финансовият, но има и други фактори, които трябва да вземете под внимание. На първо място- професионалното ви развитие, на второ- накъде върви вашият сектор и бизнеса на вашата компания. Кризата незабележими промени всички и винаги е по-добре да си направиш равносметка и да си подготвен за бъдешето.

4. Развивайте се.

В периода на следкризисно затишие компаниите започват да връщат част от позабравените си функции и се нуждаят от специалисти с повече от тесни умения. Ако е финансист- да е запознат и с юридическите тънкости, ако е ИТ-директор- да е работил като обикновен специалист.

А и вечно правило на кариериста е, ако не може да расте по вертикала, то винаги може да расте по хоризонтала.

5. Оценете се.

Ако сега работите за 500, 800 или 1000 лева, защо ви е да се съгласявате на по-малко. Отмина времето, в което да се подценявате от страх от конкуренцията. А и работодателите започват да разбират, че в кризата на пазара на труда не са се появили по-добри специалисти. Така че 2011 г. е подходяща и да направите първите стъпки за повишаване на доходите си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg