Правилото 72 за удвояване на вашите спестявания

9339
Правилото 72 за удвояване на вашите спестявания

Във финансовия свят доминират понятия като доходност, възвръщаемост, сложна лихва и др., които често са неразбираеми за повечето хора.

На всички обаче им е ясно, че ако искат да  поддържат добър стандарт на живот след своето пенсиониране, не могат да разчитат на държавна пенсия.

Виж още:  Как 200 лева на месец могат да се превърнат в милиони?


Затова критично е не само да спестявате, но и да инвестирате. Чрез инвестициите средствата ви ще се повишават в дългосрочен план и ще можете да разчитате на нормален живот след пенсиониране. Стига, разбира се, да инвестирате разумно.

Защо инвестициите на борсата се препоръчват от специалистите?

На развитите пазари инвестициите в акции са доказали, че са добра инвестиционна алтернатива в дългосрочен план. За периода между 1928 и 2014 година инвестициите в широкия Standard and Poor's 500 Index носят средна годишна възвръщаемост от 10%.

И дори тази стойност да е висока и да се забави в следващите години, като според Бъфет инвеститорите би следвало да очакват 6-7% годишно в бъдеще, тя все още е далеч по-висока от други популярни алтернативи, като депозити, например.

Инвеститорите е добре да помислят и за инвестиране на Българска фондова борса. Ако разгледаме нещата в един по-дългосрочен план (от създаването на SOFIX до момента), те не стоят чак толкова зле.

Въпреки срива от 2008 година, средната годишна доходност на индекса на сините чипове SOFIX от края на 2000 година до края на миналата година е положителна в размер на над 24.4%.

От създаването на индекса до края на най-лошата в историята му година – 2007 г. (когато губи цели 79.7% от стойността си), средната годишна доходност е дори по-висока - в размер на 37%.

Доколко е важна възвръщаемостта?

За да покажем колко важна е годишната възвръщаемост, ще посочим следното правило – правилото 72. То показва приблизително колко години ще са необходими, за да се удвоят вашите спестени средства при определена норма на възвръщаемост. Това става, като се раздели числото 72 на процента на очаквана годишна възвръщаемост.

Виж още: Къде инвестирани 1000 лева са донесли най-висока доходност?

Например, ако имате 10 000 лева при средна възвръщаемост от 6% (каквато може да е тази на щатския индекс S&P 500), то времето, което ще е необходимо, за да станат 20 000 лева, са 12 години (72 делено на 6).

Ако средната годишна възвръщаемост на SOFIX се понижи наполовина (на тази за последните 14 години) до 12% за следващите 15 години, то времето за удвояване на посочените 10 000 лева би било шест години (72 делено на 12).

Разбира се, възниква въпросът колко години биха били нужни, за да се удвоят средствата от другите две най-популярни сред хората инвестиционни алтернативи – депозити и недвижими имоти.

Въз основа на най-добрите оферти по депозити в момента от 3%, то разглежданите 10 000 лева биха се удвоили след 14 години (72 делено на 3).

Доходността от наеми спокойно достига нива от 6% при по-малките имоти в столицата, което означава (ако смятаме, че цените на имотите ще се запазят и няма да реализираме капиталова печалба), че посочените 10 000 лева биха се удвоили след 12 години.

Критично е средствата, които насочвате към финансовите пазари, да са такива от които няма да имате нужда в следващите 10-20 или дори 30 години. Няма сигурност, когато става въпрос за инвестиции на борсите, така че трябва да разполагате с достатъчно време, за да преминете през потенциални борсови флуктоации и понижение на индексите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

М.
# 0
16:04 | 27 April 2015
имате грешка 72/3 = 24, а не на 14 години "Въз основа на най-добрите оферти по депозити в момента от 3%, то разглежданите 10 000 лева биха се удвоили след 14 години (72 делено на 3)."
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg