Правилото 72

3888
Правилото 72

Всеки се интересува от това какво може да спечели на фондовите пазари. Разбира се бъдещите резултати не са гарантирани и не могат да бъдат предварително заложени въз основа на историческо представяне.

Съществува едно правило наречено „72", което може да бъде прилагано за всяка инвестиция и което показва, при заложена очаквана годишна доходност, колко години ще са необходими, за да се удвои първоначалната инвестиция. Съгласно правилото, необходимият за това брой години се получава, като се раздели 72 на очаквания годишен доход от дадена инвестиция.

Така например инвестиция в облигации с годишен доход от 4% ще удвои първоначално инвестираните средства за 18 години.

И докато това изглежда малко дълъг период за по-рисково настроените инвеститори, те биха могли да отправят своя поглед към фондовия пазар.

Тъй като родната борса е относително млада и с кратка история, ще обърнем поглед към щатския индекс S&P 500. Съгласно историческото представяне на индекса от 1926-та до 2010-та година, средния годишен доход е в размер на 12%. Съгласно правилото 72, парите се удвояват на всеки 6 години за този период.

При по-малко рисковите инвестиции като облигациите например, доходността е била наполовина, или 6% за посочения период. Или инвеститорите са удвоявали средствата си на всеки 12 години през посочения период.

Разбира се инвеститорите трябва да осъзнават, че тук става въпрос за среден годишен доход, базиран на един много дългосрочен период. Това не означава, че всяка година биха реализирали 12% доход- някои години биха могли да регистрират възвръщаемост от 25%, а други - загуби от 30%, припомнят от финансовото издание Investopedia.

Правилото е удобно за поставяне на правилни цели за търсен доход, ако инвеститорът знае с каква сума ще стартира и има представа каква сума му е необходима след определен период от време.

Така инвеститори, които се стремят да удвоят своята инвестиция след шест години или по-малко, би следвало да осъзнаят какъв трябва да е рисковият профил и да не очакват да достигнат целта си посредством инвестиции в нискорискови (нискодоходни активи).

Разбира се това правило не е напълно съвършено, защото на първо място не взема под внимание таксите и комисионите по управление, които ще ви бъдат начисляване.

На второ място то не е напълно точно, а дава само груба представа за необходимото време. За точното изчисляване на бъдеща стойност инвеститорите би следвало да използват по-сложни формули. То обаче дава относително добра представа на хората, които нямат време и възможност да се задълбочават твърде много.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

dsdsada
# 0
21:07 | 11 July 2011
нека си говорим за правило 34 (rule 34).
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg