Преди 31 години Бъфет разкри тайната на инвестирането

7326
Преди 31 години Бъфет разкри тайната на инвестирането

През май 1984 година Уорън Бъфет излага всичко, което хората трябва да знаят за инвестирането и пазарната психология. Това той прави пред Columbia Business School, като по-късно адаптира речта си в есе, озаглавено „Суперинвеститорите Грахам и Додсвил“.

Есенцията в есето на Бъфет е следната: Грахам и Додсвил търсят несъответствие между стойността на един бизнеси и цената на малки части от него на пазара. Това е всичко, което инвеститорите трябва да знаят. Бъфет не говори за купуването на акции на една компания, а за купуване на бизнес.

Вижте още: Как да забогатеете и други инвестиционни съвети от Уорън Бъфет


Бъфет е повлиян от инвестиционните убеждения на Бенджамин Грахам, смятан за един от основоположниците на теорията за „инвестиране в стойност“.

Инвеститорите в стойност не се интересуват кога купуват определени акции и не се притесняват от съотношения като „бета“ или „ковариацията на възвръщаемостта между акциите“, пише Бъфет.

Тези инвеститори са бизнесмени, които купуват дял от бизнес, те не търгуват с акции.

И тази стратегия работи добре с годините. Акциите клас „А“ на управлявания от Бъфет фонд -  Berkshire Hathaway се търгуват при нива от около 200 000 долара. Инвестирани 1000 долара във фонда на Бъфет през 1984 година са се превърнали в 155 301 долара към днешна дата.

Акциите на фонда са се понижили с 1% за последната една година, на фона на спада от 2.5% за широкия индекс S&P 500.

От 1969 година счетоводната стойност на акциите на Berkshire Hathaway се е представяла по-добре в сравнение с широкия индекс S&P 500 през 44 от 45 години.

Бъфет пише в своето есе, че най-вероятно ще има хора, които се чудят защо разкрива тайната на инвестирането. „Мога само да ви кажа, че тази тайна е разкрита вече повече от 50 години. Въпреки това, не виждам някакъв сериозен тренд към инвестициите в стойност през последните 35 години, откакто ги практикувам“, коментира Бъфет.

„Налице е някакво перверзно човешко качество да правим лесните неща трудни. Академичната общност се разграничава от това да преподава и разработва инвестицията в стойност. Инвеститорите, които следват тези правила пък, ще продължат да просперират“, заключава гениалният инвеститор.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg