Предимствата и недостатъците да инвестирате на БФБ

3472
Предимствата и недостатъците да инвестирате на БФБ

Българска фондова борса е в такова състояние, че кара дори най-оптимистичните инвеститори да се замислят и за други алтернативи за своите спестявания.

Спекулантите отдавна са напуснали пазара, а липсата на предвидима среда кара и големите институционални инвеститори (пенсионните фондове) да се опитват по всякакъв начин да избягват пазара ни.

Тъй като недостатъците са много по-лесни и познати за инвеститорите и вече загатнахме за някои, ще започнем първо от тях:


1. Липса на стабилна и прогнозируема среда

До скоро  като основен проблем от участниците на капиталовите пазари се извеждаше липсата на ликвидност. Оказа се обаче, че липсата на стабилна и прогнозируема среда е много по-голям проблем.

Отсъствието на целенасочена и единна политика сред управляващите по отношение на капиталовия пазар показа как един необмислен закон може да изправи всички инвеститори на нокти и да започне да се говори за масови фалити.

Нещо повече, основният борсов индекс SOFIX се понижи до нива по-ниски от тези, достигнати при фалита на КТБ през изминалата година.

Сериозни неясноти и въпросителни има и по отношение на пенсионната реформа, която също може да засегне доста пазара на акции.

2. Ниска ликвидност

Ликвидността е друг основен проблем и до голяма степен стои в основата и на други тревожни факти за инвеститорите (като например липсата на деривати). Налице са едва няколко индексни фонда (един от които е базиран на индекса на сините чипове SOFIX).

Слабата ликвидност прави влизането и излизането от пазара на големи институционални инвеститори много трудно, като то си има и сериозна „ликвидна цена“.

Тези проблем е и една от основните причини за липсата на фючърси (поне според обясненията на специалистите) поради опасенията, че индексите могат да бъдат лесно манипулирани (с малък обем търгувани акции по определени позиции), а от там да бъдат извличани нечестни печалби от търговия с фючърси.

3. Прекомерна концентрация или размиване

Макар SOFIX да се опитва да е представителен индекс, застъпващ всички сектори на икономиката, на практика е налице известна концентрация в него. Три от петнадесетте дружества от индекса са с тегло в него от 40% - Адванс Терафонд, Софарма и Монбат.

Проблемът при другите основни индекси е напълно противоположен. Поради по-големия брой компании, които влизат в тях, е налице размиване с малки и изключително ниско ликвидни компании.

4. Слаб мениджмънт

Сериозен проблем при родните компании е честото размиване на функциите на собственици и мениджъри. Световната практика сочи, че не винаги от собствениците излиза добри мениджъри.

Тази слаба инвестиционна култура кара мажоритарните собственици и мениджъри да разглеждат управляваните от тях дружества изцяло като частна собственост, без да изитват нужда да разкриват своевременна и достоверна информация, касаеща бъдещето на компанията.

5. Ниска инвестиционна култура и слаб активистки натиск

Активистите са страшилище за всяка голяма компания в нормалните и развити капиталистически страни. У нас такава миноритарна група инвеститори липсва, като събранията се провеждат почти в камерни състави, на които присъстват почти изцяло само мажоритарните акционери. Те, необезпокоявани от никой друг акционер, прокарват своите идеи и цели.

За съжаление, дори големите институционални инвеститори акционери в някои компании пропускат да изпратят свои представители на такива акционерни събрания.

Разбира се, не бива да пропускаме и предимствата на родния пазар. Те могат да се обобщят по няколко направления:

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg