Предимствата на кредитните карти

2031
Предимствата на кредитните карти

Кредитните карти освен негативи, най-големите от които са високите лихвени проценти, убийствени глоби при неспазване на срокове и това, че са неподходящи за хора, които не могат да контролират ненужни разходи, си имат и своите позитиви.

Ако сте дисциплиниран и спазвате сроковете, които сте се ангажирали да спазвате и не харчете безразборно, ето и някои от предимствата на кредитните карти.

1. Сигурно и удобно средство за разплащане.

Безспорно едно от най-големите предимства е удобството. Не е нужно да носите със себе си портфейл с голям брой пари. Трябва да се отбележи, че съвременните карти се отличават с изключително високо ниво на сигурност, с многобройни защити.

2. Универсални.

Кредитните карти са широкоизползвани и са платежно средство в почти всички магазини не само у нас, но и в чужбина. С една и съща карта можете да се разплащате както в България, така и навсякъде по света.

3. Наложителни.

Някои покупки няма как да осъществите с парите в джоба си. Става въпрос за онлайн-покупките, резервиране на самолетни билети, да купувате музика и филми без да ви се налага да излизате от дома си, и др.

4. Пестите.

Много компании предлагат „кеш-бек" при пазаруване с кредитна карта. Така потребителите могат да пестят между 1 и 3% от стойността на покупките си. Допълнително пестят те от по-ниски цени, предлагани често специално при плащане он-лайн. Тук влизат застраховки, потребителска техника и много други продукти и услуги.

5. Лихвите може и да не са големи.

Не забравяйте, че освен годишните такси за обслужване и поддръжка, които вече не са големи, по кредитните карти плащате лихва само върху ползваните средства. Много институции предлагат гратисен период между месец и месец и половина, в рамките на който, сте освободен от лихва при връщане на сумата. Така можете да си покривате неочаквани разходи, разсрочвайки ги безлихвено за определен период от време.

6. Спокойствие.

Ако сте спестовен човек, една кредитна карта би могла да ви осигури спокойствието, че имате средства зад гърба си, които бихте могли да ползвате при извънредни ситуации. Тези средства могат да са вашите „черни пари за бели дни", особено в момент на криза, когато заемният капитал е трудно достижим и скъп.

7. Бонуси

Много картоиздатели се свързват с мрежа от вериги магазини или авиопревозвачи. Ако ви се налага често да летите или пазарувате от едни и същи магазини, бихте могли да спестявате между 5 и 15% от отстъпки за лоялност. Понякога отстъпките биха могли да достигнат дори и по-високи нива.

8. Застраховка

Много от кредитните карти включват в себе си застраховка, която може дори да не подозирате, че сте си направили. Това включва застраховки при злополука, при автомобилни инциденти в чужбина и много други.

9. Кредитна история

С кредитна карта и разумното й ползване вие трупате кредитна история, за която дори не подозирате. Тя може да ви донесе позитиви и опции за ползвате допълнителен заемен капитал, ако ви се наложи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg