Преговаряйте на интервюто за работа

4099
Преговаряйте на интервюто за работа

Безработицата расте и вие най-вероятно сте един от хилядите хора, които могат да останат без работа. Разбира се това е неприятно, но не е най-лошото нещо, което може да ви се случи.

Ако сте забравили какво се прави по време на интервю и как да преговаряте за по-високо възнаграждение, ето няколко съвета.

На първо място трябва да сте наясно, че в настоящите кризисни условия работодателите са склонни да предлагат по-малко при наемането на нова работна сила, отколкото само допреди половин-една година.


При някои от тях това е продиктувано от обективни фактори. Други просто се възползват от ситуацията и се оправдават с нея.

Проучете средната заплата.

Първото, което трябва да знаете, е каква е средната работна заплата в сектора. Тя може да се различава значително от това, което очаквате, както и от това което ви предлагат. При всички положения тази информация трябва да ви е известна.

Начините да си оформите представа за средната заплата са няколко. Често подобна информация можете да откриете в специални за тази цел сайтове за социални контакти.

Общуването с колеги и познати, които са склонни да дадат подобна информация, също е полезен източник, макар и често хората да не са склонни да говорят по темата.

Не прехвърляйте автоматично това, което сте получавали, върху бъдещата си работа, защото то би могло вече да не е актуално. Ако не можете да се сдобиете с информация, потърсете консултантска помощ.

Излъскайте си профила и уменията.

Не бъдете скромни, посочете силните си страни, квалификациите и способностите си. Дайте да се разбере, че вие сте най-подходящия човек за тази позиция, както и че ако ви наемат, компанията би спестила за вашето обучение.

Естествено логично е това да означава и по-високо стартово ниво на заплащане от хората, с които се конкурирате за мястото или поне, че вие ще бъдете предпочетен.

Повишете квалификацията си.

Курсове за повишаване на квалификацията са предимство, а добрата новина е, че все повече такива се предлагат безплатно по различни програми за насърчаване на заетостта.

Не се срамувайте да преговаряте.

Когато ви питат какво възнаграждение очаквате, което е неизбежен въпрос внимавайте, защото това често е капан. Внимавайте какво си пожелавате, защото най-вероятно това ще получите.

Ако кажете нереално ниско ниво, което на практика не ви удовлетворява или не би ви задържало дълго на дадена позиция, няма да спечелите нито вие, нито бъдещия ви работодател.

Ако фирмата реши да наеме човека поискал най-ниско заплащане или най-неквалифицирания, то така или иначе няма как да се конкурирате с него. Често на хората искащи близки до средните в сектора възнаграждения може да се гледа дори с по-добро око, защото те е по-вероятно да са с нужната квалификация и реално си оценяват труда като качествен.

Разбира се залитане в другата крайност също не е препоръчително. Искането на твърде високо възнаграждение, особено при старт на ново място, където не са запознати с вашите способности също не е за предпочитане, защото ще ви извади от списъка с потенциалните претенденти. Отговор около средното възнаграждение за сектора, или с някакъв диапазон, леко под и над средната заплата е една добра алтернатива, която дава възможност на бъдещия ви работодател отново да говори с вас.

Преговаряйте.

Наемането на работа вече не е това което беше преди пет години. Работодателя не е единствената силна страна и това вече е ясно. Често при предлагане на крайните условия обикновено на второ, или трето интервю имате възможност да преговаряте, за да получите най-добрите условия, които биха ви предложили.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg