Приготви се, прицели се, стреляй...

2363
Приготви се, прицели се, стреляй...

Има начини да забелязвате възможностите за търговия, използвайки вълнови анализ в допълнение към други технически средства на пазарите, коментира Джефри Кенеди, старши анализатор от Elliott Wave Junctures.

Можете да приложите тези методи на всеки пазар и времева рамка, допълва още Кенеди.

„Приготви се, прицели се, стреляй... -  това са трите основни стъпки по пътя към осъществяване на добрите сделки“, смята специалистът.


Да знаеш кога да поставиш сделка

Много важен въпрос, на който трябва да отговорите, ако ще използвате вълновия принцип за идентифициране на високовероятни търговски сделки, е „Кога преброяването на вълни се е превърнало в търговия?“

За да отговорим на този въпрос, ще разчетем стъпките, необходими за стрелба с огнестрелно оръжие:

Стъпка 1 (Приготви се) - Дръжте пушката или пистолета... още много.

Стъпка 2 (Прицели се) - Съсредоточете се и фокусирайте своя поглед.

Стъпка 3 (Стреляйте) - Дръпнете спусъка, без да стягате ръката си.

Ако следвате тези стъпки, трябва най-малко да ударите това, по което се целите, и, с малко практика, би трябвало да постигате десетката на целта по-често.

Като привърженик на Елиът-вълните и търговец, аз използвам подобен подход от три етапа, за да реша кога да направя сделка.


Фигурата по-горе показва схема на ръст от пет вълни, последвани от три вълни на спад - нека го наречем зиг-заг. Картината, която тези вълни илюстрират, е това, което аз наричам етап „приготви се".

На следващата фигура сме посочили как цените се движат нагоре. На този етап започвам да се прицелвам, докато гледам движението на цената, за да видя дали ще потвърди моето броене на вълни, като се движи в посоката, определена от моето очакване.

След като цените наистина започват да потвърждават моето отброяване на вълни, след това определям нивото на цената, на която ще дръпна спусъка и ще стрелям (т.е. ще започне търговията). И както можете да видите на следващата графика, това ниво е екстремумът на вълна B.

Защо чакам екстремума на B вълна от „зиг-заг“ преди да предприема заемане на позиция?

Просто е. Чрез чакането аз давам време на пазара да докаже или опровергае моя брой вълни. Освен това, след като екстремума от вълна B е превишен, това оставя след себе си три вълни на спад спрямо предходния екстремум.

Както вероятно знаете, три вълни на движение са корекции, съгласно вълновия принцип, и като такива са предназначени да бъдат напълно обърнати, щом веднъж са завършени.

Допълнителен бонус на този подход е, че той ми позволява лесно и уверено да определя първоначален защитен стоп, върха на вълна C.

Не забравяйте, че всички пазари има брой вълни, но не всяко броене на вълни предлага възможност за търговия. Така че следващия път, когато си мислите, че ще имате вълни за броене, и няма просто да скочите на сляпо, първо запазете спокойствие, изчакайте, докато се прицелите, а след това - ако ценовото действие наистина потвърждава броя вълни, дръпнете спусъка.

Също така е важно да се отбележи, че това е моят начин на прилагане на вълновия принцип на практика, но това в никакъв случай не е единственият начин.

Източник: Варчев Финанс

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg