Привлекателните активи и пазари

1609
Привлекателните активи и пазари

Едно от определенията за нисък риск е това един актив да има много по-малък низходящ в сравнение с възходящ потенциал. Въз основа на това определение, ето някои класове активи, които влизат в тази категория, според изданието Investopedia.

Сините чипове

Смятаните за безрискови активи - 10-годишните държавни ценни книжа регистрираха понижение по доходност от по-малко от 2%, или по-малко отколкото е дивидентната доходност от S&P 500, нещо което се е случвало изключително рядко в историята.

Стигна се до любопитната ситуация, при която Бил Грос, управляващ гиганта Pimco, инвестиращ предимно в инструменти с фиксиран доход, да препоръчва на инвеститорите да купуват акции с по-висок дивидент, вместо държавни облигации.

Сред сините чипове компоненти на Dow Jones Industrial Average, компаниите отличаващи се с най-висок дивидент в момента са AT&T и Verizon, съответно от 6.1 и 5.5%.

Недвижими имоти

Недвижимите имоти са далеч от пиковите си нива през далечната 2005-та година. Непрестанните проблеми на пазара направиха така, че цените на имотите да отбележат значително понижение през последните години. С пълна сила важи това за пазари, като Флорида, Финикс и Лас Вегас.

Подобно на акциите, привлекателността на недвижимите имоти може да се измери със съотношението цена-печалба. За цена се приема цената на имота, докато за печалба - наемът, който да се плаща за подобен имот. Когато това съотношение е ниско за посочените пазари и предполага, че покупката на имот е по-добра от живот под наем.

Развиващите се пазари

Изследване на съотношенията цена-печалба на различните пазари по света може да допринесе за вземане на решение къде е най-малкия риск от понижение. Притесненията за забавяне на ръста на китайската икономика доведоха до съотношение цена-печалба на пазара от малко над 7, което го прави изключително привлекателен. Същото съотношение за Бразилия е малко над 10, което отново прави пазара привлекателен предвид на добрия ръст на икономиката.

С относително ниски съотношения цена-печалба се отличават още България (7.24), Турция (10.8), Полша (9.5), Тайван (12.5) и Южна Корея (10.7).

Развитите пазари

Много от развитите пазари, включително и тези в Европа, страдат от високо ниво на безработица и слаб ръст, в съчетание с дългови проблеми. Това доведе до значителни загуби за тези пазари, за които е заложен негативен сценарий. В тази насока дори и при навлизане в нова рецесия, развитите пазари могат да се представят значително по-добре от развиващите се.

Някои развити пазари дори се отличават с относително добър ръст като Канада със съотношение цена-печалба от 13.6, Великобритания с 10.2, и САЩ с 13. Германия също изглежда привлекателна със съотношението си от 9.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Destrey
# 0
05:12 | 20 December 2011
Heck of a job there, it asbloutely helps me out.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg