Продавате имот? Няколко съвета преди да повикате купувачите

1671
Продавате имот? Няколко съвета преди да повикате купувачите

Когато искате да продадете дома си, не е достатъчно само да залепите обява„Продава се“. Трябва да се постараете да направите домът ви да изглежда атрактивен за купувачите, да спечелите вниманието им и да го задържите, докато финализирате сделката.

На първо място трябва да почистите и подредите. Бихте могли и да махнете мебели или вещи, които заемат много място за да се отвори повече пространство. Нека кандидатите видят повече от имота и по-малко от вашите лични вещи.

Не си мислете, че можете да набутате всичко в килера. Всъщност много хора биха отворили килера, за да го преценят като помещение – имайте това предвид. Ако той е чист и подреден, това създава впечатление, че в къщата има достатъчно място за складиране на вещи и обратното, ако всичко е в хаос, те ще се съмняват дали тази площ ще и бъде достатъчна.

Ако купувачите харесат жилището, идва вторият момент от сделката – цената. Ето и няколко основни правила, които трябва да спазите, когато определяте цената на вашия имот:

1. Поразровете се – задължително влезте в няколко интернет сайта за имоти и проверете как вървят цените във вашия район и за тип жилище като това, което продавате. Ако имате информация няма да зависите изцяло от това, което казва агентът по недвижими имоти.

2. Поискайте няколко различни агента да оценят жилището ви. Препоръчаме ви да попитате в шест агенции преди да се спрете на хората, с които ще работите (и във всеки случай повече от две).

3. Както казахме и в началото – почистете. Когато идва агентът за недвижими имоти, за да оцени вашето жилище, представете го в най-добрата му светлина – все едно той е купувачът.

4. Бъдете взискателни към агента. Идва ли навреме или закъснява? Ако закъснява, извинява ли се? Внимавайте за признаци на лоша организация и неефективност - с такива хора не се прави добър бизнес.

5. Разпитайте подробно за това какво точно прави агенцията, за да продаде вашия дом - в кои уеб сайтове има обяви, в кои вестници, колко офиса има и т.н.

6. Какви са вашите лични впечатления от агента? Ако ви е неприятен, има вероятност и купувачите да се чувстват неудобно в неговата компания.

7. Обърнете внимание на това колко бързо работят. Колко време им е необходимо за да запишат вашите данни и да пуснат обява? След колко време се обаждат на кандидат- купувачите? Колкото по-бързо работят, толкова по-добре. Също така, ако не сте доволни от нещо, ще можете да смените агента, след като сте загубили по-малко време.

В крайна сметка, всеки агент иска да продаде имота и да направи сделка. Въпросът е кой как, за колко и в какъв срок ще го направи. Тук идва и вашата отговорност - да изберете най-подходящия посредник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg