Професиите, за които си струва да се учи в САЩ

2156
Професиите, за които си струва да се учи в САЩ

Отплаща ли се образованието и какво трябва да учим, за да живеем добре? Това са все въпроси, които тормозят младото поколение и родителите.

Те са особено актуални в сегашния момент на криза.

Добре ли е да инвестираме в себе си и в образование? Колко години е най-добре да учим и ще съумеем ли да си възвърнем тази инвестиция?

И тъй като вървим по стъпките на запада, а мечтата ни е да стигнем САЩ, нека видим как стоят нещата там.

Съществува определено различие между това да учите три години или шест години. Повечето години в обучение означават повече разходи за образование и пропуснати доходи, така че нека видим едно сравнение:

Медицински сестри (3 години обучение) - прогнозиран доход за активната работа: 2 750 590 щ.д.

Тригодишният курс на обучение прави работата изключителна привлекателна, особено като се има в предвид, че средногодишната заплата е 65 130 долара на година.

Компютърни специалисти (4 години) - прогнозиран доход: 3 153 500 щ.д.

Средногодишната заплата е в размер на 74 500 долара.

Инженери (4 години) - прогнозиран доход: 3 021 490 щ.д.

След петдесет хиляди долара и четири години на обучение ще получавате средно по 71 430 долара на година. Възнаграждението се повишава драстично, ако се специализира в определена индустрия, като петролната или компютърен хардуеър.

Хирурзи (6 години) - прогнозиран доход: 8 387 570 щ.д.

Хирурзите значително изпреварват другите лекари, зъболекарите, ортодонтите, фармацевтите и дори професорите, със средна годишна заплата от 206 770 долара на година.

Адвокати (6 години) - прогнозиран доход: 5 024 750 щ.д.

Като отплата за допълнителното учене, адвокатите получават средна годишна заплата в размер на 124 750 долара.

Мениджмънт (6 г.) - прогнозиран доход: 4 022 710 щ.д.

Получилите MBA са сред тези, чиято инвестиция се отплаща с годишна заплата от 100 310 долара. Ако се включат социалните пакети и бонусите, сумата набъбва допълнително.

Трябва да се има предвид, че за изследването е взета като база старт в колеж на 18 години и пенсиониране на 65. Средните разходи за 4-годишно обучение са 50 000 долара, а за шестгодишно - 90 000 долара. Към заплатите не са включени допълнителните бонуси и други пакети за мотивиране, както и заплащането за овъртайм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg