Психолози към инвеститорите: Оставете се на инстинкта си

999
Психолози към инвеститорите: Оставете се на инстинкта си

Борсовата търговия е процес, свързан с рискове и всички инвеститори трябва да са наясно с този факт, преди да се впуснат в него. Инвеститорите трябва да са с ясното съзнание, че на фондовата борса не само се печели, но може и да се понесат загуби.

В тази насока специалистите препоръчват - "не позволявайте на жестокия свят на борсата да контролира емоциите ви".

Когато инвеститорите постигнат успех, те се чувстват уверени и способни да вземат решения за бъдещи сделки без колебание.

Понякога обаче се случва да претърпяват неуспехи, дори да виждат как това, над което са работили с дни и седмици се сгромолясва, коментират от theStreet.com.

Страхът и притеснението в тези случаи са естествена реакция на организма. Може да се стигне дори до там, временно да се изгуби желание за работа или още по-лошото – загуба на вяра в собствените способности да се търгува.

Психолози като д-р Анди Кас се специализират в това да помагат на брокери и инвеститори да се борят със стреса, който професията им носи. Според д-р Кас много успешни инвеститори развиват това, което той нарича „парализа на поведението” в следствие на неуспех, нанесъл трайно поражение на увереността им.

Изблици на съмнения могат да обхванат и най-сигурните в себе си трейдъри. Това може да попречи при по-нататъшните им сделки. Психолозите сравняват състоянието с това да караш кола, когато единият ти крак натиска газта, а другия спирачката.

Ако не излезете от състоянието едва ли ще сте способни на големи печалби отново, а дори и на просто някакви печалби. За това е добре да се обърнете към психолог.

Д-р Кас съветва пациентите си да гледат на нещата като на футболен мач – понякога губиш, но винаги има следващ мач, в който можеш да постигнеш реванш. Като извод той извежда факта, че който вярва в себе си ще успее. Когато на един футболист му подават пас, той няма много време да обмисля ситуацията, да разсъждава дали е подготвен или не, каква стратегия да избере – просто има вяра в удара си и кракът му сам свършва работата.
Ако е в добра форма и е добър играч, то и ударът ще бъде добър.

Когато търгувате на борсата, дори и временно да не ви върви, не забравяйте – вие вече владеете един научен занаят. Вашите знания и инстинкти, които са ви носели успехи преди, ще носят успех и сега. Трябва само да изгоните неприятните мисли от главата си.

Оставете се на течението и вашият усет за търговията сам ще ви изведе напред.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...