Работохолик ли сте или просто- претоварен с работа?

2351
Работохолик ли сте или просто- претоварен с работа?

Казват, че работохолизмът е болестта на съвременния професионалист. Училището по икономика в Руан, Франция, разби част от познатите митове за работата, заявявайки точно обратното- не работохолиците са тези, които страдат най-много- а работягите:

Да си работохолик е лошо, нали?

Погрешно. Френското проучване разкри, че работохолизмът не е само признак на липса на любов в детството, лична неудовлетвореност, семейни проблеми, невротични шефове... Дълго насажданият мит за хората, които се застояват на работа, не разкрива обратната страна на медала. Работохолиците са най-често пределно мотивирани. И не- повечето от тях не работят, нанасяйки вреда на физическото и психическото си здраве. Напротив- повечето работохолици се чувстват ценени в работата си и доволни от постиженията си, като при тях стресът се превръща в положителен мотиватор, който ги прави енергични и мобилизирани.

Къде е разликата между това да работиш повече и да си работохолик?

Има една тънка червена линия между това да работиш много и да си работохолик. Много хора работят до скъсване под влияние на външен негативен фактор като „трябват ми парите“, „страх ме е от уволнение“, „шефът ми е гадняр“, „всички го правят“. Явлението е особено силно в САЩ, където най-много хора в света работят извънредно. В САЩ повече от 67% от работещите имат или втора работа или друг страничен начин за осигуряване на доходи.

Всичко е въпрос на баланс, твърдят авторите на изследването и настояват, че балансът между професионалния и личния живот на работохолиците е добре, то балансът при техните колеги може и да се нуждае от промяна.

И така къде сте вие?

Понякога е трудно да определите дали мотивацията ви за работа се дължи на вътрешно желание или на външен фактор. Спомнете си- последният път, когато останахте до късно на работа, каква беше причината. И ако оставате през уикенда- защо?

Физическият дискомфорт, безсъние, главоболие също са червена лампичка за това, че имате проблем и той трябва да бъде решен.

Възможностите на всеки са индивидуални, припомнят изследователите, и колкото и неясна да е границата между работата и живота извън нея, тя е важна, защото от нея зависи колко ще сте пълноценен ще сте и на двете места.

Затова потърсете  личния си баланс и се грижете еднакво за психическото, физическото и финансовото си здраве.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас