Развиващите се икономики ще тежат все повече

1405
Развиващите се икономики ще тежат все повече

Финансовата криза ще ускори процеса на това развиващите се икономики да заемат по-голям дял от световната икономика, след като техният ръст превишава значително този на развитите, сочи анализ на Центърът за икономическо и бизнес изследване.

Страните в рамките на ОИСР ще допринесат за около 66% от световната икономика през 2015 година, в сравнение със 77% през 2004 година, според базираната в Лондон агенция.

ОИСР се състои от 33 от най-големите икономика в света, включваща САЩ, Великобритания и Япония.

За развитите икономики следващите пет години няма да са увенчани със значителен ръст и най-вероятно те ще продължат да изпитват трудности, се коментира в доклада.

В същото време икономическата активност все повече ще се пренасочва към страни като Китай, Индия, Русия и Бразилия и в по-малка степен към такива като Мексико, Канада и Австралия.

Делът на щатската икономика се очаква да се понижи до 22.6% от световната до 2015 година. За сравнение, през 2007 година делът бе в размер на 25.3%. Делът на Великобритания пък се очаква да се понижи до 3.3% от 4%.

Този на китайската икономика се очаква да се повиши до 11.4% от настоящите 7, а на Индия до 2.9% от 1.9%.

Индийската икономика ще превиши делът на Русия, Канада и Испания по размер до 2013 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg