Развиващите се пазари – сделката на десетилетието?

1714
Развиващите се пазари – сделката на десетилетието?

Акциите на развиващите се пазари са толкова евтини, че може да са „сделката на десетилетието“, смятат от управляващото дружество Research Affiliates LLC, съветник на един от най-големите облигационни фондове в света Pacific Investment Management Co.

Вижте още: Рекордни понижения на рейтинги на развиващи се държави през 2016 г.

Управляващото дружество се присъединява към другите финансови институции, като BlackRock Inc., Franklin Templeton и Goldman Sachs Asset Management, които се изказват позитивно за развиващите се пазари след три години на изоставащо представяне.

В условията на рекордно ниски лихви по света, инвеститорите се опасяваха от сериозни предизвикателства пред развиващите се пазари, свързани с потенциалното повишение на лихвите от страна на Фед и забавянето на китайската икономика.

„Съчетанието на факторите, довели до негативно представяне на развиващите се пазари през последните години, предоставя чудесни възможности, които могат да са най-добрата сделка на десетилетието“, коментира Кристофър Брайтман, главен инвестиционен стратег в Research Affiliates.

Активи от развиващите се пазари заемат близо 35% от портфейла на Pimco All Asset Fund и 39% от активите на Pimco All Asset All Authority към края на миналата година, според Брайтман.

Двата фонда се управляват от Роб Арнът, основател на Research Affiliates през 2002 година, като са с обща стойност на активите в размер на над 29 милиарда долара към края на миналия месец.

Според Брайтман акциите на развиващите се пазари са „изключително евтини“, след като индексът MSCI, следящ представянето им, загуби 30% от стойността си през последните три години.

Съотоншението P/E на Шилер (отчитащо цикличността в печалбите за 10-годишен период) на тези пазари се понижи до 10 през януари. В исторически план е имало само шест случая, когато това се е случвало през последните 25 години.

През следващите пет години след този момент индексът, следящ развиващите се пазари, се е повишавал средно със 188%, припомня Брайтман.

„Ако погледнем в огледалото за обратно виждане, мечият пазар на развиващите се пазари бе доста болезнен“, коментира още специалистът. „От друга гледна точка обаче, тези класове активи предлагат най-големи възможности за доход за смелите инвеститори“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg