С какво омайва валутната търговия?

1451
С какво омайва валутната търговия?

Валутните пазари привличат във все по-голяма степен инвеститорския интерес в условията на глобална несигурност на финансовите пазари (и пълен застой на родната фондова борса последните две години).

Сред основните причини за това е, че пазарът със своята ликвидност (от 4 трлн. долара на ден) винаги предоставя възможности на инвеститорите.

Някога достъпен само за институционалните инвеститори, днес достъпът до този пазар е на няколко клика разстояние, посредством големия брой валутни платформи предлагани от финансовите институции.

А защо инвеститорите са привличани от този пазар? Ето какво мислят специалистите от финансовото издание Investopedia.com.

1. Диверсификация

Заемането на валутни позиции може да е добра възможност за диверсифициране, особено при портфейли, изцяло насечени към определен пазар.

Една от разликите между акциите и валутите е тази, че акциите се движат независимо една от друга, докато същото не важи за валутите. При тях, когато една поскъпва, друга се понижава.

2. Еднакъв и едновременен достъп до информацията

Докато при акциите едни играчи често разполагат с информация относно дадена компания значително преди останалите, при валутата няма такъв момент. Новините и данните въздействащи върху движението на валутните курсове са достъпни до всички в реално време.

Така те могат да вземат адекватни финансови решения без да се притесняват, че информацията вече е изконсумирана.

3. Хеджиране срещу инфлацията

Налице са страхове от глобална инфлация и обезценка на долара. Инвестициите във валута дават възможности за застраховане срещу обезценката на най-застрашените валути, чрез тяхната продажба.

4. Капиталови печалби

Подобен род инвестиции дават възможност и за извличане на капиталови печалби, посредством предоставяната възможност за финансов ливъридж. Разбира се трябва да се има в предвид, че това освен значителни по размер печалби, крие рискове и от големи загуби.

5. Застраховане срещу политически риск

Валутите могат да се търгуват една срещу друга и с цел избягване на рискове от сериозни обезценки вследствие на политически и икономически рискове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg