Съвети за купувачите на имоти в криза

2276
Съвети за купувачите на имоти в криза

В условията на пазар на купувачите, трябва да знаете какви са ви преимуществата като потенциален такъв. Ето и някои съвета какво да правите при покупка на имот в условията на падащи цени.

1. Напишете си домашното.

Разбира се, в условията на криза, ситуацията е на ваша страна. Това обаче важи за информираните купувачи. Направете всичко необходимо, за да сте добре ориентирани в цените, пазара и офертите. Потърсете помощ от професионални консултанти. Подберете добре брокера си, който освен, че трябва да е коректен и лоялен, трябва и да е достатъчно голям и добре запознат с пазара. Проверете в интернет, какви са оферираните цени в кварталите, които сте си харесали. Специализираните вестници и списания също биха могли да ви дадат полезна информация.

2. Организирайте се.

Помнете, че не сте единственият, който иска да намери идеалния дом на идеалната цена. Прекомерното отлагане на решението за покупка, може да ви коства сделката. Направете така, че когато търсите и откриете подходящия за вас имот на цената, която сте си определил като приемлива, предварително да сте си подсигурили финансирането. Това важи особено силно в условията на ограничено и труднодостъпно кредитиране, както и на завишени изисквания за това.

3. Търсете мотивирани продавачи.

Голяма част от хората може да са определили дадена цена за продажба на жилището си само, за да тестват пазара и без реална мотивация да продават. Притиснатите продавачи от друга страна пък са тази категория, която е най-склонна да прави отстъпки и компромиси с цената. В условията на повишаваща се безработица много от хората нямат възможност да се справят с теглените ипотечни кредити и търсят алтернатива да продават на разумна цена. Не бъдете и твърде нахални в исканите отстъпки! Бъдете реалисти и реално оценете това което ви се предлага, заедно с неговите предимства и недостатъци.

Ето и някои признаци за мотивирани продавачи:

Имотът може да е бил твърде дълго предлаган на пазара и собственикът да е склонен да намали цената, след като го е правил вече няколко пъти.

При оглед, имотът е празен, което означава, че собственикът вече се е изнесъл и търси сериозен купувач.

4. Преговаряйте.

Разбира се, продавачите искат да вземат максималното от своя имот. В настоящите условия и с идеята, че ще се пазарят, е възможно да са определили по-висока цена от тази, за която са склонни да го продадат (особено, ако са силно мотивирани). Често те правят това и с идеята, че ако цената е твърде по-ниска от средните, може да се възприеме, че има нещо нередно. При всички положения, пазарете се и не давайте това, което те и без друго са склонни да не получат.

Същото важи и когато купувате от строител. Почти е сигурно, че в момента строителят ви най-вероятно изпитва затруднения. Ако сте човекът с парите, вие до голяма степен диктувате условията.

5. Ползвайте професионални консултации.

Мотивирани продавачи могат да искат да ви продадат имот без пълен набор от документи. Често ставаме свидетели на измами с имоти, свързани с продажбата на вече ипотекирани жилища. После трудно ще се разберете с банката, която вече държи оригиналния нотариален акт, така че бъдете внимателни и проверявайте внимателно данните. Допитвайте се и до адвокати при сключването на договорите.

6. Избягвайте ценова война.

На огледа на имота можете и да не сте сам, а с друг „потенциален" купувач. Често използвана практика от продавачите, за да окажат натиск върху купувача или да вдигнат цената. Реален или не, не влизайте в ценова война с другия потенциален купувач. В крайна сметка трябва да си следвате поставените цели, ако са разумни и ако правилно сте оценили и проучили пазара, ще имате възможност да си намерите и друг подходящ имот, който да отговаря на изискванията ви.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sevd.
# 0
18:08 | 4 August 2009
Porednata statiq koqto dokazva 4e mnogo te biva. Nqma zna4enie dali e za imoti ili za neshto drugo ti si si naj dobriq.:))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg