Съвети за търговия при падащи пазари

1497
Съвети за търговия при падащи пазари

С понижението на родната фондова борса през последните три месеца все по-актуален става въпросът "Какво да правим при падащи пазари?".

Съществуват много и най-разнообразни стратегии при падащи пазари, но ако изключим тези, които най-общо Ви съветват да стоите настрана от финансовите пазари, да търгувате с активи, които не ви се нравят - от рода на облигации, благородни метали или активи, базирани върху недвижими имоти, ето няколко съвета какво да правите при понижаващи се пазари.

На първо място, специалистите съветват да сте консервативни. Избягвайте "акциите на растежа" или такива, които се търгуват на база на очаквания и особено на големи очаквания. Кризата на финансовите пазари, до голяма степен, е обвързана със състоянието на икономиката и по-сериозна такава може да доведе до значително забавяне при резултатите на компаниите със завишени очаквания.

Нисколиквидните или високо волатилните компании също не са за препоръчване. Добре е в кризисни моменти да се насочвате към акции на големи и средно големи компании, пазарни лидери и с доказана история.

Учете се от най-добрите е друг съвет, който се дава на инвеститорите. В развитото информационно общество, в което живеем, можете да намерите много и достатъчно по обем материали, съвети и стратегии от водещи специалисти.

Не разчитайте твърде много на съвети от хора, които са доказали, че не са много гъвкави на измененията на пазара, или са с друг, различен от Вашия инвестиционен хоризонт. Добре е да привеждате стратегията си в съответствие с целите, които предварително сте си поставили, както и пределната Ви "търпимост към загуби".

Ако един фонд, като дългосрочен инвеститор, може да си позволи да чака няколко години, за да постигне една "разумна" за неговия размер на инвестиции доходност, това може и да не е Вашият случай.

Колкото и да не Ви харесва в търсене на "екзотичното" или "огромната доходност", традиционните бизнеси са доказали в дългосрочен аспект, че носят на инвеститорите си много добра доходност, често по-добра и от такава на бързоразвиващи се компании.

Бъдете уверени, но не твърде самоуверени, ограничавайте загубите и следвайте предварителните си цели, като в същото време трябва да можете да си признавате грешките и да не се обвързвате твърде емоционално с дадена компания. Едно от най-важните неща е, когато пазарът върви срещу вас, да не се поддавате на паника.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg