Съвети за "времево таргетиране" при търговията на финансовите пазари

2011
Съвети за

Декември месец обикновено се приема като времето, в което всеки инвеститор си тегли чертата за това какво е постигнал през изминалата година. И дали резултатът е добър или лош, той трябва да се подготви психически за следващата, определяйки силните и слабите места в търговската си стратегия през изминалите 12 месеца.

Много често инвеститорските грешки се свързват с времето за влизане в дадена позиция. Дали е твърде рано или твърде късно, резултатът от неправилно "таймиране" не винаги е много положителен.

Погрешното по време влизане в дадена позиция може да доведе до редица грешки след себе си. От една страна ранното влизане при корекция и леки загуби може да наплаши инвеститора и след малки загуби той да реши да се отърве от инвестицията на нулата или с минимална печалба.

От друга страна, твърде дългото изчакване пък може да доведе до влизане в последната фаза на трендовото движение, с цел да не се изпуска нищо повече от пазара, което пък крие опасност да се "натоварите", когато другите започват да "разтоварват".

Както и да е, много често времевото таргетиране при търгуването е твърде комплексно и сложно и винаги крие рискове от грешки. Но за какво са грешките, ако не за да ни направят по-добри инвеститори?!

Специалистите от RealMoney.com дават десет съвета за "времево таргетиране" при търговията на финансовите пазари, които могат да Ви помогнат да избегнете някои грешки.

На първо място се препоръчва да се откриват позиции при подходяща посока на пазара. Вместо да продавате на късо при падащ пазар, добре е да изчакате и да продавате в момент, в който пазарът се спре от нива на съпротива. Това ще потвърди тренда и ще Ви даде добър момент за вход, както и добър "стоп лос" маркер, а именно нивото на съпротива, която веднъж е издържала вече.

На второ място се препоръчва да купувате при корекции. Когато трендът е ясен, или поне си мислете, че е такъв, изчакайте за корекция, преди да купите дадени акции. Корекции винаги има. Не си мислете, че сте изтървали възможността на живота си при дадена позиция, защото почти винаги ще имате втори шанс, дори и с цената на по-малко сделки (което между другото не е никак по-малко печелившата стратегия).

Специалистите препоръчват още влизането на пазара в спокойни моменти. Клатушкането нагоре-надолу не винаги ви гарантира, че ще уцелите най-подходящите нива. При спокоен пазар и добре избистрена стратегия ще можете много по-спокойно и целенасочено да влезете в избраните от вас позиции.

Следвайте различни индикатори за влизане в дадена позиция, като едни от най-големите специалисти препоръчват този на волатилността - VIX, който за голямо съжаление не се изчислява и е недостъпен за търгуващите на българска фондова борса и можем само да се надяваме, че скоро ще се появи на бял свят и у нас.

Преглеждайте си списъка с компаниите, като подбирате секторите с най-силни позиции.

Друг съвет е да следите за пазарните гапове, като специалистите знаят, че те почти винаги се запълват. Гаповете често се използват от големите финансови акули за излизане от позиции и дори заемането на противоположни такива. След запълването им обаче, може да се очаква "избухване" на индексите.

Излизайте в най-дивите времена. Когато всичко изглежда ясно и прогнозируемо, може би е добре да се замислите за излизане от пазара. Това е една от стратегиите, известна като "купувай на слухове, продавай на новини". Когато всички започнат да говорят, че нещо ще се случи, то най-вероятно няма да има кой да го направи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg